Preokret - iOS 17 donosi najtraženije funkcije na iPhone

Objavjeno: 28.03.2023.
Preokret - iOS 17 donosi najtraženije funkcije na iPhone

Apple će na sledeće izdanje iOS operativnog sistema doneti najtraženije funkcije, a možda i instalaciju aplikacija iz drugih izvora.

Najnovije izdanje iPhone operativnog sistema, iOS 17, je po originalnom planu trebalo da popravi bagove i unapredi performanse. Međutim, Apple je promijenio plan, te nas sada očekuje izdanje softvera sa mnogim unapređenjima i dodacima koje su korisnici tražili.

Prema navodima pouzdanog analitičara Marka Gurmana, razvoj iOS 17 operativnog sistema, interno nazvanog "Dawn", je inicijalno bio nižeg prioriteta zbog razvoja Apple Reality naočara, ali na sreću korisnika, to se promijenilo.

Gurman kaže da će iOS 17 sada uključivati nekoliko korisnih funkcija koji su namenjeni da ispune neke od najpopularnijih zahteva korisnika, ali nema reči o tome koji bi to dodaci mogli biti.

Jedna od funkcija koji mnogi očekuju je definitivno "otključavanje" App Store prodavnice aplikacija, odnosno dozvoljavanje korisnicima da instaliraju aplikacije iz izvora koji nije Apple - nešto što Android korisnici uživaju od samog početka. Nakon što je Evropska unija izglasala Zakon o digitalnim tržištima, kompanije kao što je Apple moraju da dozvole drugim kompanijama da posluju u njihovom ekosistemu. Upravo zbog toga bismo uskoro opet mogli da vidimo Fortnite na iPhone uređajima.

EU novi zakon neće primeniti do sredine 2023, a posledice za oglušavanje o isti će biti primenjive tek od 2024. godine. Dakle, Apple ima još malo vremena, pa nije nerealno očekivati promenu već ovog juna, kada će novi operativni sistem biti najavljen na WWDC događaju u junu

S druge strane, iPhone korisnici su upravo dobili iOS 16.4 nadogradnju koja uključuje popravke bagova i sitne promene. Apple navodi 21 novi emodži kao najveću promenu, ali mnogima će verovatno mnogo više značiti notifikacije za veb aplikacije na početnom ekranu, kao i poboljšana izolacija glasa u telefonskim razgovorima.

Dodatno, detekcija sudara je poboljšana, a tu je i nova opcija za automatsko zatamnjivanje videa u slučaju trepćućeg svetla. Kompletnu listu promena možete naći na Apple sajtu.

Izvor: mondo.rs