Prikazan novi i poboljšani Tesla robot VIDEO

Objavjeno: 18.05.2023.
Prikazan novi i poboljšani Tesla robot VIDEO

Teslin humanoidni robot, zamišljen kao pomoćnik ljudima u kući ili fabrikama, dobio je novu razvojnu verziju, unapređenih softverskih i hardverskih mogućnosti.

Humanoidni robot Tesla Bot, sa nadimkom Optimus, javnosti je predstavljen prošle godine kao rani prototip, a ove nedelje je objavljeno i nekoliko pojedinosti o daljnjem razvoju i aktuelnom stanju tog projekta.

U sklopu godišnjeg susreta investitora, iz Tesle su objavili video snimak u kojem vidimo napredak u razvoju robota, kao i ključne funkcije na kojima se trenutno radi.

Spretniji i pametniji

Za razliku od ne baš impresivnog prvog prototipa, koji je mogao samo da hoda, i to prilično nestabilno, unapređeni Tesla Bot sada je u stanju da obavlja neke jednostavne zadatke. Na primjer, sposoban je da od ljudi nauči jednostavne pokrete i potom da ih ponavlja, kože da zapamti svoje okruženje i prilagodi mu se, a s vremenom bi trebalo da bude sposoban da obavlja sve složenije manualne poslove. Samim tim, jasno je da u Tesli i dalje ciljaju da ovaj robot postane "saradnik" ljudima u fabrikama ili pak pomoćnik u kući ili raznim institucijama, gde god je takva pomoć potrebna.

Objavljeni demo video prikazuje Tesla Bota kako obavlja upravo takve, "ljudske", zadatke i kopira pokrete, a ističe se i mogućnost aktivne kontrole obrtnog momenta njegovih motora, tj. "zglobova". Time je robot dobio kvalitetniju interakciju s okolinom, pa – ako je verovati videu – može da prepozna kada treba upotrebiti veću, a kada manju snagu za pokretanje svojih ekstremiteta.

 

Dok nam Optimus postane pomoćnik u svakodnevnim kućnim poslovima ili bude sposoban da zameni radnike u fabričkim postrojenjima, verovatno će proći još godine i godine. Ali, napredak koji su sada pokazali u Tesli pokazuje da su ozbiljni u nameri da svog humanoidnog robota zaista i plasiraju na tržište, umesto da on ostane samo još jedan u nizu Maskovih projekata za privlačenje pažnje.

Izvor: