Problemi koji se javljaju kada postavljate slike za pozadiu na Android telefonima

Objavjeno: 01.06.2020.
Problemi koji se javljaju kada postavljate slike za pozadiu na Android telefonima

 

Čini se da je riječ o problemu u boji.

Nema veze sa tekstualnim znakom koji vam ruši telefon - ako ste na Androidu, vaš izbor pozadinskih slika mogao bi biti veći problem. Korisnici su (putem Android Authoriti i 9to5Google) otkrili da bezazlena pejzažna fotografija "soft-bricking" neke Android telefone kada se koristi kao pozadina. Ako se to dogodi, telefon nije potpuno mrtav, ali će se zaglaviti u petlji koja uključuje i isključuje zaključani ekran, čak i nakon ponovnog pokretanja. Vaši resursi su ili da upotrebite siguran režim za brisanje datoteke sa fotografijama ili da upotrebite program za pokretanje sistema da biste u potpunosti resetovali uređaj.

Problem se može svoditi na prostore u boji koje vaš telefon podržava i kako se njima postupa. Dilan Roussel iz 9to5 otkrio je da izvorna slika koristi RGB prostor boja umjesto Android-ovog preferiranog sRGB, a Android 10 ne pretvara je tamo gdje radi Android 11 pregled - što stvara probleme svaki put kada nekompatibilni telefon mora da prikaže sliku, koja predstavlja problem ako ste fotografiju upravo postavili kao pozadinu. Ostale slike će vjerovatno dovesti do istog problema.

Zamolili smo Google za komentar. To je dovoljno lako da biste izbjegli ako ste toga svjesni. To bi mogao biti ozbiljan problem ako šaljivci prevare ljude koji ne sumnjaju, pogotovo ako se ne znaju oporaviti. Ako ništa drugo, podsjetnik je da nabavite pozadine samo iz izvora u koje imate poverenje.

Izvor: Engadget