Pročitajte ovu priču o tome kako je Telegram izbegao svoju rusku zabranu

Objavjeno: 29.06.2020.
Pročitajte ovu priču o tome kako je Telegram izbegao svoju rusku zabranu

Zabrana je ukinuta ranije ovog mjeseca

Ranije ovog mjeseca, ruske vlasti ukinule su zabranu aplikacije za slanje poruka Telegram, pozivajući se na spremnost kompanije da pomogne u njenim naporima u borbi protiv terorizma. Međutim, uprkos zvaničnoj zabrani koja je na snazi duže od dvije godine, Telegram je, kako se izvještava, ostao dostupan u većem dijelu zemlje. U novoj funkciji, Washington Post je napisao kako je osnivač Telegrama Pavel Durov, "ponižavao i obnavljao državni regulator za telekomunikacije u Rusiji", sprječavajući uspješnu zabranu aplikacije. Ne iznenađuje, dobro je pročitati u cjelosti.

Telegram je u početku privukao pažnju ruskih vlasti jer je, kako se izvještava, postao jedna od aplikacija izbora za opozicione grupe u zemlji. Vlasti su željele pristup šifrovanim porukama korisnika Telegrama, ali Durov nije žurio sa tim da odustane.

Prije dvije godine, Pavel Durov odbio je da dozvoli ruskim bezbjednosnim službama pristup šifrovanim porukama korisnika u svojoj popularnoj aplikaciji za razmjenu poruka Telegram, tada omiljenoj ruskoj opozicionoj grupi. Odgovor vlasti bio je ili dostavljen ili izbrisan sa digitalne mape zemlje.

Niti jedno se nije dogodilo.

Razlog je bio što je Telegram pronašao načine oko zaštitnih zidova regulatora. Svoj saobraćaj je preusmjerio preko američkih usluga u oblaku poput Amazona i Googlea, skrivajući ga od pogleda. U kombinaciji sa promjenljivom IP adresom, to je značilo da kada je Roskomnadzor, ruski internet cenzor, pokušao da blokira Telegram, druge veb lokacije i službe bile su zakačene u unakrsnoj vatri, kaže Andrei Soldatov, ruski istražni novinar i ekspert za bezbjednosne službe. Ali ova se taktika pokazala kontroverznom kod nekih kompanija:

"Telegram je efektivno napravio velike platforme sa velikim brojem korisnika - kompanije su bile domaćin na njima - taoci", rekao je Soldatov i dodao da je digitalni poremećaj podigao svijest običnih korisnika koji možda nisu ni bili na Telegramu.

"Mišljenja su o etici ove taktike," rekao je Soldatov. „Dok su ga digitalni aktivisti hvalili - to je učinilo da Telegram izdaje nacionalnu, pa čak i međunarodnu - ruske kompanije koje su ugostile na Amazonu blokirane su zbog nesposobnosti Roskomnadzora. I krivili su Telegram, a ne ruske vlasti. "

Te taktike, kako se izvještava, ne bi funkcionisale u zemljama poput Irana ili Kine gdje su napori za cenzuru interneta sofisticiraniji, ali bili su dovoljni da ruske vlasti odustanu od pokušaja zabrane Telegrama. Umjesto toga, u čudnom zaokretu pojavili su se da su vladini službenici to prihvatili.

Pokušaji Moskve da zabrani Telegram imali su vrlo ironičan preokret - više puta su ih podrivali vladini službenici koji su ga nastavili koristiti. Aplikacija je na kraju prerasla u drugo sredstvo za širenje vijesti i propagande koje sponzoriše država.

Izvor: The Verge