Qualcomm predstavio Snapdragon 8s Gen 3 čipset: Zovu ga „ubica flegšip telefona“

Objavjeno: 19.03.2024.
Qualcomm predstavio Snapdragon 8s Gen 3 čipset: Zovu ga „ubica flegšip telefona“

Qualcommova linija čipseta poznata je po svojoj hijerarhijskoj strukturi, ocrtanoj brojevima, sa dodatnim razlikama označenim simbolima poput „+“, a odnedavno i „s“ modelima. Danas, kompanija predstavlja Snapdragon 8s Gen 3, čipset koji objedinjuje odabrane premium karakteristike Snapdragon serije bez velike cijene povezane s premijernim čipovima 8 Gen 2 i 8 Gen 3.

Snapdragon 8s Gen 3 izrađen je na 4nm arhitekturi i ima Cortex-X4 prvo jezgro sa taktom od 3,0 GHz, dopunjeno sa četiri jezgra performansi koja rade na 2,8 GHz i tri efikasna jezgra koja rade na 2,0 GHz. Ima podršku za do 24 GB LPDDR5x RAM-a koji radi na brzinama do 4.200 MHz i UFS 4.0 skladištenje. Što se tiče povezivanja, ima USB 3.1 Gen 2 preko USB-C.

Snapdragon 8s Gen 3 nije samo izvedena verzija 8 Gen 3. Iako dijeli Cortex-X4 jezgro, radi na nižoj brzini takta. Međutim, razlikuje se po konfiguraciji 1+4+3 velikih i malih jezgara, što odstupa od originalnog 8 Gen 3 čipa 1+5+2 aranžmana. Podrška za RAM je bliže 8 Gen 2, i usvaja stariji Snapdragon X70 5G modem umjesto X75. Ipak, Qualcomm ističe da 8s Gen 3 uključuje unapređenja kao što su 3GPP Release 17 i 5G funkcije za uštedu energije, poboljšavajući njegovu efikasnost u poređenju sa 8 Gen 2. Štaviše, pripremljen je za nadolazeći standard Wi-Fi 7, obećavajući poboljšanu propusnost i smanjena latencija. Audio mogućnosti uključuju podršku za 15-bitni 44,1kHz bežični streaming bez gubitaka i Auracast.

Snapdragon 8s Gen 3 premium karakteristike

 

Udubljujući se u premium karakteristike Snapdragon 8s Gen 3, generativna AI zauzima centralno mjesto, rješavajući nove izazove zajedno sa aplikacijama koje rastu. Čip podržava popularne modele kao što su Llama 2, Baichuan-7B i Gemini Nano, zadovoljavajući AI zadatke sa do 10 milijardi parametara. Iako s-model možda neće odgovarati tempu 8 Gen 3 u određenim zadacima, njegova AI podrška na uređaju ga izdvaja od starije 8 Gen 2.

Štaviše, čip daje prioritet pružanju iskustva sa kamerom na nivou flegšip (vodećeg) modela i vrhunskim igračkim performansama. Opremljen trostrukim 18-bitnim ISP-om, sarađuje sa Hexagon NPU-om za pojednostavljenu obradu slike, olakšavajući funkcije poput „kamere koja uvijek osjeti“ za ubrzano otključavanje lica i skeniranje QR koda. Značajne mogućnosti uključuju poboljšani kvalitet slike u uslovima slabog osvjetljenja i mogućnost „odrezivanja“ slika. Performanse kamere se protežu na podršku za tri kamere od 36MP pri 30fps sa nultim kašnjenjem zatvarača ili jednu kameru od 108MP sa sličnom fluidnošću. Ljubitelji igara će cijeniti sposobnost Adreno GPU-a, koji podržava hardverski ubrzano praćenje zraka (Ray Tracing) i uključuje funkcije poput Adreno Frame Motion Engine 2.0, povećavajući brzinu kadrova bez dodatne potrošnje energije.

Mogućnosti prikaza Snapdragon 8s Gen 3 uključuju upravljanje ugrađenim QHD+ displejima do 144Hz ili 4K displejima na 60Hz, uz podršku za promjenjive brzine osvježavanja u rasponu od 1Hz do 240Hz. Eksterni displeji se mogu napajati do 8K rezolucije na 30Hz ili 1080p s visokim stopama osvježavanja do 240Hz. Čip dodatno obogaćuje multimedijalna iskustva podrškom za H.265 i AV1 video dekodiranje, HDR reprodukciju i još mnogo toga.

Nekoliko vodećih proizvođača pametnih telefona, uključujući Honor, iQOO, Realme i Xiaomi, već su odabrali Snapdragon 8s Gen 3 za svoje nadolazeće uređaje, obećavajući uzbudljiva izdanja u bliskoj budućnosti.

Izvor: itmixer