Rasklapanje MacBook Air i MacBook Pro sa M1 pokazuje da se vrlo malo toga promijenilo

Objavjeno: 21.11.2020.
Rasklapanje MacBook Air i MacBook Pro sa M1 pokazuje da se vrlo malo toga promijenilo

Novi Apple MacBook računari sa M1 obećavaju računarsku revoluciju, ali čini se da je navedena revolucija u potpunosti koncentrisana u M1 čip. Ostatak laptopa je manje-više isti.

iFixit je rastavio nove MacBook Air i MacBook Pro i uporedio ih sa modelima koje pokreće Intel, a koje zamjenjuju. I, uvjerite se sami, teško ćete reći šta se promijenilo. Čak je i ventilator u Pro-u potpuno ista komponenta.

Zašto je onda mnogo tiši od Intelove verzije? Jednostavno, Apple M1 je toliko efikasan da mu uopšte nije potreban ventilator, pa je Apple-ov ventilator vrtio nizak broj obrtaja da bi smanjio buku.

Govoreći o tome da li je ili nije potreban ventilator, novom MacBook Air-u nije potreban, pa ga je Apple zamijenio aluminijumskim blokom kako bi odvodio toplotu. Ovde nema toplotne cijevi, samo običan metalni blok. To je dokaz efikasnosti M1 i dokaz da je to moguće. Neki od starijih Appleovih dizajna, oni sa Intelovim procesorima, imali su slabo hlađenje i patili su od termičkog pregrijavanja.

Konačno, izbliza, M1 čip. Postoje dvije druge komponente koje su mu pozicionirane jako blizu - to je RAM, dva 4 GB LPDDR4X čipa kompanije SK Hynix. Ovo je optimalni dizajn, sa inženjerskog stanovišta, jer frekvencijski signali ne vole da putuju na velike daljine.

Poslednji Intel koji pokreće Air takođe je imao zalemljenu RAM memoriju, što svakako nije mana, barem iz ugla kompanije. Inače, ovaj dizajn sa čipsetom i RAM-om koji su smešteni zajedno može se videti i na iPad-ima, pa je evidentno mobilno naslijeđe M1.

Jedan čip koji nećete naći u novim prenosnim računarima je sigurnosni čip T2. Više nije potreban jer je njegova funkcionalnost integrisana u sam M1.

U svakom slučaju, zanimljivo je napomenuti da MacBook Air i Pro imaju različite matične ploče. Pitali smo se da li će ovo biti iPhone 12/12 Pro situacija u kojoj je u osnovi isti hardver, osim dodatne kamere. Kako se ispostavlja, to nije slučaj.

Možemo da razumijemo zašto je Apple sveo promjene na minimum. Prelazak na sopstveni silicijum već je bio ogroman poduhvat u hardveru i softveru, tako da bi sve promjene koje nisu povezane sa pokretanjem macOS-a na ARM čipu dizajniranom od strane Apple-a predstavljali nepotreban rizik.

Detaljnije: iFixit