Reddit i Twitter pridružuju se borbi protiv američkih zahtjeva za internetskim dostupnostima aplikanta

Objavjeno: 01.06.2020.
Reddit i Twitter pridružuju se borbi protiv američkih zahtjeva za internetskim dostupnostima aplikanta

 

Kompanije kažu da njihovi korisnici imaju pravo na anonimnost

Reddit i Twitter podnijeli su potkrepljujuće dokaze u tužbi protiv američke vlade, što osporava zahtjev da skoro svi podnosioci viza predaju svoju dostupnost na društvenim medijima na pregled.

Kompanije tvrde da će ovaj zahtjev „nesumnjivo ohladiti ogromnu količinu govora“ i da „krši prava Prvog amandmana da se anonimno govori i da se privatno druže“. 

„Te garancije su duboko ukorenjene u istoriju ove nacije, koja već dugo njeguje ulogu anonimnosti u garantovanju robusnog tržišta ideja - onog na kojem govornici mogu da odaberu da svoj identitet i asocijacije ostanu privatnim kao„ štit od tiranije većine “. "Kažu dvije kompanije. Njihove dokaze podržava Internet asocijacija, trgovinsko udruženje koje predstavlja američke tehnološke kompanije, uključujući Facebook i Google.

Zahtjev za aplikante za vize da detaljaju svoje račune na društvenim medijima uveden je 2019. godine. Procjenjuje se na 14,7 miliona ljudi svake godine, uključujući ljude koji putuju u SAD na posao i studije. Kandidati moraju da predaju bilo kakvu dostupnost koje koriste na dvadeset web lokacija, uključujući Facebook, Instagram, YouTube, LinkedIn, Twitter i Reddit.

Prethodno su samo podnosioci zahtjeva koji su bili podvrgnuti dodatnom ispitivanju morali da dostave ove informacije. Određeni diplomatski i zvanični podnosioci zahtjeva za vizu izuzeti su od pravila. 

Tužba protiv ovih promjena pokrenuta je prošle godine, a Knight First Institut za amandmane na Columbia Universiti, Brennan Center for Justice i advokati iz Simpson Thacher & Bartlett LLP tužili su State Department u ime dvije američke organizacije dokumentarnih filmova, Društvo Doc i Međunarodno dokumentarno udruženje.

Proizvođači dokumentarnih filmova koji su uključeni u tužbu rekli su da su anonimni internetski računi od presudnog značaja za njihove istrage i sigurnost njihovog tima. Jedno pojedinačno navodi istraživanje koje su sproveli u nacističkim grupama na mreži koristeći pseudonimne naloge; drugi je rekao da su koristili lažna imena na mreži kako bi se zaštitili od političkog progona u svojoj matičnoj zemlji Siriji. Predaja ovih naloga potencijalno bi izložila ove ljude opasnosti.

Reddit i Twitter u svom su amicus podnesku rekli da postoji širok spektar razloga zbog kojih bi korisnici mogli da žele anonimno da govore i da je omogućavanje takvog govora centralni dio mrežne funkcije njihovih platformi. Ukratko se napominje da na primjer, četvrtina Twitter naloga, ne otkriva puno ime osobe. 

"Twitter i Reddit snažno čuvaju pravo anonimnog govora na ljude na svojim platformama, a anonimni pojedinci na odgovarajući način komuniciraju na tim platformama, u očekivanju da njihov identitet neće biti otkriven bez posebnog pokazivanja nužne potrebe", navele su kompanije. „To očekivanje omogućava slobodnu razmjenu ideja da napreduje na ovim platformama.“

U izjavi za štampu, potpredsjednica Twittera za javnu politiku i filantropiju Jessica Herrera-Flanigan rekla je da je kompanija posvećena "slobodi izražavanja i privatnosti". „Vjerujemo da vladina politika kojom se od zahtjeva za vizu zahtjeva da objelodane svoje naloge na društvenim medijima krši oba ta prava i ponosni smo što pružamo podršku u ovim kritičnim pravnim pitanjima.“

Redditov glavni savjetnik i potpredsjednik Ben Lee, rekao je da je privatnost "temeljna vrijednost" veb lokacije. „Ovim kratkim uputstvom želimo da odbranimo ne samo naše korisnike, već i sve korisnike koji su odlučni da sačuvaju svoju privatnost na Internetu od nametljivih postupaka vlade.“

Izvor: The Verge