Review: Samsung Galaxy S20

Objavjeno: 20.04.2020.
Review: Samsung Galaxy S20

Galaxy S20 je jeftiniji i lakši za rukovanje ali to ne znači da je ovo jeftin ili nisko-spektan uređaj.

Evo šta dobijate: 6,2-inčni ekran sa brzim osvježavanjem od 120 Hz, brzine preuzimanja od 5G (ako je dostupno), kamere visokog spektra sa obije strane telefona i velika baterija za pokretanje.

Ovo je telefon koji treba da dobijete ako želite da isprobate novu tehnologiju koju Samsung može da ponudi.

Ispod haube je moćan novi čipset, bilo Qualcomm Snapdragon 865 ili Exynos 990 kao i 8GB ili 12GB RAM-a, u zavisnosti da li kupujete 4G ili 5G telefon.

Kamera je još jedan vrhunac ovog telefona, a Samsung je pojačao mnoštvo specifikacija na zadnjem nizu. Sve tri glavne kamere su poboljšane (uključujući povećane veličine piksela za poboljšanje fotografije noću omogućavajući više svijetla), a tu je i nekoliko softverskih podešavanja za poboljšanje ukupnog iskustva.

Telefoto objektiv je čak i bolji od onog na Galaxy S10, omogućavajući vam snimanje visokokvalitetnih snimaka s optičkim zumom od 3k ili istezanje do 30k digitalnog zuma.

Još jedan vrhunac Galaxy S20 je njegova baterija od 4.000 mAh. Veći je od ćelije u S10 i otkrili smo da je baterija jaka kod uobičajene upotrebe - ovaj telefon vam neće trajati mnogo duže od jednog dana uobičajene upotrebe, ali šta pametni telefon čini?

Prošireni kapacitet imao je jednu negativnu posledicu: istisnuo je priključak za slušalice.

Galaxy S20 pristupačniji je i lakši za držanje ili čuvanje u džepu, to je moćan telefon koji će više nego zadovoljiti većinu onih koji ga kupuju.

Dizajn

Samsung Galaxy S20 ima 6.2-inčni displej, koji nudi nekretninu od tačno više od 0,1 inča od ekrana 6,1 inča S10. Ne mijenja drastično ukupnu veličinu telefona, a njegova maksimalna rezolucija ostaje ista kao i kod nedavnih Samsung Galaxy S modela na VKHD + (3040 k 1440).

Samsung i dalje nudi podrazumevanu rezoluciju Full HD + (2220 k 1080), koja izgleda više nego dovoljno oštro za većinu zadataka i štedi bateriju; moraćete da krenete u podešavanja da biste prešli na veću rezoluciju.

Velika nadogradnja za Galaxy S20 je ekran maksimalne brzine osvježavanja od 120Hz. Ovo je dvostruko veća brzina kojom se osvježava ekran na većini telefona, uključujući i prethodne Samsung uređaje, a ono što u praksi znači glatko je klizanje i animacije.

Ovo je posebno primjereno u mobilnim igrama, jer omogućava podmuklo iskustvo i čak vam mogu dati prednost nad protivnikom, ali čine svakodnevne stvari kao što su kretanje kroz fidove društvenih medija takođe izgledaju mirnije.

Nova brzina osvježavanja od 120 Hz nije kompatibilna sa VKHD +, što znači da morate odabrati da li želite prikaz veće rezolucije ili brže učitavanje slike.

Osjetljivost na dodir je takođe povećana, na 240Hz sa 120Hz da bi igre postale odgovornije, osjetljivost četkica prsta na ekranu po znatno većoj brzini nego ranije. To nije nešto što smo primijetili dok smo koristili telefon, ali oni koji su više posvećeni njihovom mobilnom igranju mogu utvrditi da to ima značaja.

Znamo da bi povećavanje veličine ekrana moglo biti zanemarljivo za neke (postoji manja potražnja za manjim telefonima s jednom rukom. Dobra vijest: dok je S20 viši od S10, takođe je i malo uži, sa razmjerom 20: 9, a ekran je samo malo veći.

Evo loše vijesti: ne postoji Galaxy S10e nastavak (koji je bio najmanji i najjeftiniji, iz serije S20) koji bi onima s manjim rukama ponudio veličinu ekrana od 5,8 inča.

S20 je mali koliko Samsung-ovi 2020 S telefoni dobijaju, a iako cijenimo manji proboj kamere naprijed i vraćanje HDR10 + na ekran za preciznije i detaljnije slike tokom igranja i gledanja filmova, malo bi se razlikovala veličina ekrana još više dobrodošli.

Galaxy S20 ima jedan od najboljih ekrana koji je trenutno dostupan na pametnom telefonu, a ako koristite ekran vrhunskog telefona koji vam ne prekriva džep, sigurno ćete se dopasti 563 piksela po inču koji ovaj telefon nudi.

Ostatak Samsung Galaxy S20 ima poznati izgled, sa dva komada stakla sendviču od aluminijumskog okvira. I dalje je kriva desna i lijeva ivica ekrana, ali nije tako izražena kao na S10, što će, nadamo se, značiti manje slučajnih pritisaka po ivicama ekrana.

S20 telefoni su prvi u S opsegu koji nemaju 3,5 mm priključak za slušalice. To znači da ćete morati da koristite adapter (koji nije priložen u kutiji) sa trenutnim 3,5 mm žičnim slušalicama ili da dobijete par sa USB-C vezom.

To je slučaj sa velikim brojem vodećih telefona sada, i iako to može razočarati neke, ova funkcija je manje prekida posla sa sve više i više nas koji koriste bežične i prave bežične slušalice - i naravno da vas Samsung ima prekriven vlastitim Galaxy Buds i Galaxy Buds Plus.

Zadnji dio telefona je napravljen od stakla, ali osjeća se više nego ikada. Podignuta izbočina fotoaparata naša je glavna tačka boli, ali to je nešto što je Samsung morao da uradi kako bi uključio svu tu tehnologiju kamera. To zapravo znači da će se telefon ljuljati s jedne na drugu stranu ako ga postavite ravno na podlogu.

Ukupno ima pet Galaxy S20 boja, ali nisu sve ove dostupne na svakom tržištu. Opcije su Cloud Blue (telefon je najviše prikazan u ovoj recenziji), Cosmic Grei, Cloud Pink, Cloud Vhite i Aura Red.

Kao i kod modela S10, skener otiska prsta je ugrađen u displej. Otkrili smo da je ovo brže i pouzdanije od opcije na Galaxi S10, ali nije savršeno da redovno moramo ponovo pokušati naše cifre na čitaču da bismo mogli da pristupimo telefonu.

Ovo nije glavni problem, ali ako želite da brzo otključate telefon, možda imate na umu da po našem iskustvu unos PIN koda ponekad može biti brži od korišćenja skenera.

Kamera

Glavna kamera, koja ostaje 12MP, ima otvor blende f / 1.8. To je teoretski inferiorno u odnosu na S10-ov f / 1.5 + f / 2.4 dvostruki otvor blende, koji se mijenja u skladu sa uslovima osvjetljenja pomoću „šireg“ podešavanja f / 1.5 koji povlači više svijetla za poboljšane snimke pri slabom osvjetljenju.

Međutim, Samsung je ovdje povećao veličinu pojedinih piksela, sa 1,4 mikrona na 1,8 mikrona. U kombinaciji sa većim senzorom trebalo bi da budete u mogućnosti da zabilježite više detalja i više svjetlosti glavnim klipom Galaxy S20, a otkrili smo da je to slučaj kada snimate u mračnijim scenarijima.

Postoji i nova telefoto kamera od 64MP, koja možda zvuči kao velika nadogradnja u odnosu na prošlogodišnju 12MP telefoto kameru. Ovdje su pojedini pikseli manji od prošlogodišnjih fotoaparata, ali broj megapiksela je daleko veći, a otvor blende je širi (f / 2.0 umesto f / 2.4 - manji su brojevi).

To je ukupno pozitivan rezultat koji omogućava 3k zumiranje bez gubitaka što je najbolje što smo do sada vidjeli na pametnom telefonu. Tu je i 30k digitalni zum.

Otkrili smo da sve kamere rade izvanredno dobro, a ako snimate u automatskom režimu, sigurno ćete biti impresionirani rezultatima.

S20 je sposoban za snimanje fantastičnih fotografija.

Nismo mogli da vam pokažemo kako sve to izgleda u prirodi zbom same situacije, ali mislim da i slike iz doma pokazuju upravo ono o čemu vam govorimo. #ostanidoma

Paleta S20 takođe probija novo tlo uvođenjem 8K video zapisa i korekcijom zakretanja rola (do 60 stepeni) kao dio Samsungove stabilizacije Super Steadi.

Međutim, ne možete istovremeno koristiti i ovu višu rezoluciju i Samsungovu naprednu tehnologiju stabilizacije - Super Steadi je još uvek stroga stvar od 1080p.

Iako je snimanje od 8K ograničeno na 24 kadrova u sekundi, ima jednu veliku prednost: moći ćete da obrežete i uređujete video zapise bez da žrtvujete kvalitet ako izvozite u 4K ili 1080p.

8K je funkcija koja je još uvijek u povojima na pametnim telefonima, a zamislimo da će većina ljudi biti srećna kada snimaju brzinom od 4K ili ispod gdje dobijate više kontrole nad kadrovima u sekundi, 20k video zumom (8K je zaglavljen pri 6k zumiranju) i manje datoteke (8K snimci pojede oko 600MBs u minuti u HEVC formatu).

Ako se odlučite za snimanje u 8K, možete pritisnuti dugme kamere dok snimate kako biste snimili fotografiju od 33MP. Ovo bi trebalo biti korisno ako želite snimak visokog kvaliteta dok već snimate video.

Samsungova robusna, ali jednostavna aplikacija za kameru i dalje je najbolja među pametnim telefonima, zahvaljujući novim i povratnim funkcijama. I dalje nam se sviđa činjenica da možete prevući prstom bilo gdje na ekranu da biste se prebacili između prednje i zadnje kamere, rukom pokrenuli da biste aktivirali tajmer selfie kamere i dvaput pritisnuli fizičko dugme za zaključavanje da biste slijepo pokrenuli aplikaciju za kameru.

Novo ovdje je režim Single Take, koji tokom tri sekunde prelazi sve tri zadnje kamere za snimanje različitih fotografija i video zapisa. Odgovara na dilemu „Da li da snimim fotografije ili video?“ Na „Zašto ne snimiti oboje?“

5G

Galaxy S20 najbolja je prva šansa za mainstream potrošače da na svom pametnom telefonu dobiju 5G. Samo 1% pametnih telefona koji su isporučeni u 2019. godini bili su telefoni 5G, a većina je bila skupa varijanta 4G flagship-a.

S20 je po defaultu uglavnom 5G - kao što je spomenuto, na nekim tržištima možete kupiti 4G verziju telefona, ali 5G je norma, a brzine prenosa će lebdjeti u prosjeku oko 200Mbps, 6k veće od brzina od 4G u nekim djelovima svijeta.

Performanse i softver

Nismo naišli na probleme sa uključenjem napajanja u Galaxi S20.

Galaxy S20 ima Android 10, najnoviju i najveću verziju Google-ovog operativnog sistema. Samsungov korisnički internetski interfejs prekriven je, tako da će izgledati drugačije od softvera koji ste koristili na drugim Android telefonima koji nije napravio Samsung, ali dizajn je atraktivan i jednostavan za upotrebu.

Samsung uključuje puno svojih sopstvenih aplikacija na uređaju, ali ako ih ne želite na svom telefonu, možete obrisati većinu njih i držati se Google-ovih unaprijed učitanih opcija.

Ograničeni ste na samo 128 GB prostora za skladištenje na Galaxy S20 - ne postoji opsežnija opcija. To bi trebalo da bude više nego dovoljno prostora za prosječnog korisnika, ali ako planirate da snimite puno 4K videa, vjerovatno ćete željeti da upotrijebite za microSD karticu.

Galaxy S20 podržava kartice kapaciteta do 1TB.

Trajanje baterije

Ako imamo jednu stvar koju znamo o 5G, to je da je super brza Internet tehnologija, a imajući to u vidu Samsung je opremio Galaxy S20 paketom od 4000 mAh, što je primjetno povećanje kapaciteta od 3,400mAh na S10 .

To se sigurno isplatilo, jer smo otkrili da Galaxy S20 ima solidno trajanje baterije koja će vas lako voditi kroz cijeli dan tipične upotrebe - u stvari često bismo se vraćali kući nakon dana onog što bismo smatrali prilično teška upotreba za pronalaženje telefona i dalje je ostajalo 20% u rezervoaru.

Bilo je neobične prilike da smo primijetili da se baterija brzo troši, ali to je bilo sa naročito intenzivnom upotrebom - na primjer kada smo koristili telefon sa velikom svijetlom i uključili brzinu osvježavanja od 120 Hz. Ovdje možete u potpunosti iskoristiti tehnologiju ekrana možda nećete željeti da se udaljavate od punjača.

Samsungova funkcija za brzo punjenje dobro funkcioniše - ako imate ispravno podešavanje punjača, za sat vremena možete dobiti od nula do 100%. U ponudi je i bežično punjenje od 15 V, a iako nije tako brzo kao što je ožičena, uvijek je korisna opcija.

S20 ima Samsung-ovu funkciju obrnutog bežičnog punjenja, koja vam omogućava da koristite svoj S20 za punjenje drugih gadgeta koji podržavaju Qi punjenje.

Na kraju, nadamo se da ste svi u svojim domovima I da ste zdravi, a onda da ste uživali u o ovom detaljnom opisu Samsung Galaxy S20. Uskoro očekujte još mnogo toga zanimljivog od tima Mobilnog Svijeta. 

#ostanidoma