Sačekajte svoj Samsung punjač, jer možda nećete dobiti drugi

Objavjeno: 09.07.2020.
Sačekajte svoj Samsung punjač, jer možda nećete dobiti drugi

Samsung navodno planira da prestane sa pružanjem punjača svojim pametnim telefonima, na potez koji izgleda da se kreće u mobilnoj industriji.

Glasine obiluju da će Apple prestati da isporučuje punjače sa svojom narednom generacijom pametnih telefona, počev od iPhonea 12. koji će uskoro biti pušten u prodaju. Sada će, prema izvještaju korejske vijesti ETNevs, Samsung vjerovatno slijediti taj model.

ETNews tvrdi da će Samsung početi da izuzima punjače od sledeće godine, na potez koji je ujedno i za okolinu i krajnju liniju kompanije Samsung. Ako ne isporučite glomazni punjač u kutiju, uštedjećete na troškovima proizvodnje i isporuke, a rezultirat će i manjim odlaganjem, jer ljudi već imaju više punjača prethodnih generacija pametnih telefona.

Naravno, to nije potpuno altruističan potez u ime proizvođača mobilnih telefona, jer osim što će uštedjeti troškove povezane sa isporukom punjača, oni će takođe imati mogućnost da naplaćuju kupcima (bez ikakvih kazni) kada im treba zamjena.

Doista se šuška da će Apple iskoristiti povlačenje punjača iz iPhonea 12 kao priliku za prodaju novog brzog punjača od 20 V koji će se prodavati kao nadogradnja od 5V i 18V jedinica koje trenutno isporučuje sa telefonima.

Apple već naplaćuje veliku premiju za svoje službene punjače. 18-inčni USB-C adapter za iPhone košta 29,99 USD, a to je bez kabla, a 19,99 USD za 1 milion dolara ili 29,99 USD za 2 miliona.

Izvor: Forbes