Samoupravljajući automobili su budućnost

Objavjeno: 13.07.2012.
Samoupravljajući automobili su budućnost
Google automobil, odnosno koncept automobila kojim se automatski upravlja, trebalo bi da postane dominantno prevozno sredstvo u budućnosti, smatra Erik Šmit. Erik Šmit, nekadašnji izvršni direktor Googlea, a sada predsjedavajući Upravnog odbora kompanije, rekao je da Google razgovara sa proizvođačima automobila. Govoreći o svoj projektu, Google automobili kojima nije potrebno ljudsko upravljanje, Šmit je rekao da su razgovori sa proizvođačima u ranoj fazi, te da postoje problemi kao što su odobrenja pojedinačnih država kako bi se ovaj projekat sproveo u praksi. Za sada Nevada je jedina država koja je to učinila, prenosi TechCrunch.

"Trenutno najveći problem je što se on kreće po dozvoljenom ograničenju, a niko ne vozi po ograničenju", rekao je Šmit.

On je objasnio i da će korisnici koji budu "vozili" ovaj auto ukucati svoju adresu u mapu, koju je nazvao "Google mapa na steroidima", te da ce vožnja biti nalik na autopilot opciji u avionima.

Šmit je podsjetio i na veliki broj nezgoda koje se dešavaju kada ljudi voze pod dejstvoma alkohola i rekao da što prije budemo imali automobile koji nas voze, više će života biti spašeno.