Samsung dizajner: Naši proizvodi su originalni

Objavjeno: 23.03.2012.
Samsung dizajner: Naši proizvodi su originalni
Ocjene da Samsung kopira dizajn Apple uređaja stizale su osim od korisnika i analitičara i od sudova. Lee Minhyouk, potpredsednik Samsungovog Mobile Des‌ign odjeljenja ne misli tako.

On je u intervjuu koji je dao agenciji Rojters rekao da je Galaxy linija, koja je postavila Samsung na prva mjesta liste proizvođača smartfona, uspješno evoluirala od Omnia modela.

"Bez Omnije i prethodnih Samsungovih modela ne bi bilo Galaxyja. Ove proizvode povezuje dizajnerski pečat", rekao je on.

Ipak, on priznaje da se i dalje ne može uporediti sa Džonatanom Ajvom, dizajnerom koji stoji iza Apple tableta, telefona i drugih gedžeta.

"Možda nikada neću biti na Ajvovom nivou", rekao je on, "ali verujem da će Samsung proizvesti tako čuvene proizvode jednog dana".

On negira tvrdnje da je Galaxy kopija.

"Meni kao dizajneru, to je pitanje dostojanstva. Galaxy je originalan od samih svojih početaka i ja sam taj koji ga je napravio. To je potpuno drugačiji proizvod, drugačiji dizajnerski jezik i drugačija tehnologija".

"Napravio sam hiljade skica i stotine prototipa. Da li to znači da sam se pretvarao da dizajniram?", kaže on.

Rojters, međutim, prenosi i izjavu Kristijana Lindoma, rukovodećeg u sektoru inovacija konsultantske kompanije u oblasti dizajna iz Finske.

"Samsung je kao fantastični proizvođač sapuna. Njihovi proizvodi vas očiste, sapunica takođe. Međutim, oni ne znaju da naprave parfem", kaže on. "Parfem je iskustvo. Parfem znači zavesti, učiniti aktraktivnim i osjećati se dobro. Vi volite vaš parfem, a sapun vam se samo dopada".