Samsung i ove godine ostaje najveći proizvođač telefona

Objavjeno: 08.09.2020.
Samsung i ove godine ostaje najveći proizvođač telefona

Objavljen je najnoviji tromjesečni izvještaj analitičke kompanije Strategy Analytics, koji daje bolji uvid u to kako se tržište telefona kretalo ove godine i šta možemo očekivati u narednom periodu. Glavni zaključak izvještaja je da se tržište oporavlja brže nego što se očekivalo, pa će umesto prethodno prognoziranog pada globalne prodaje pametnih telefona od 15,6%, tržište umesto toga pretrpjeti pad od oko 11 procenata. Američko, evropsko i indijsko tržište su su okarakterisani kao pokretački faktori.

Uprkos padu ukupne prodaje pametnih telefona, Samsung se još jednom istakao solidnom isporukom ispred ostatka konkurencije. Predviđa se da će južnokorejska kompanija godinu završiti sa ukupno 265,5 miliona isporučenih pametnih telefona čime će imati 21% tržišnog udela, a potom sledi Huavei sa 192,7 miliona isporuka. Kineska kompanija će malo nadmašiti Apple, koji će isporučiti 190,1 miliona telefona i zauzeti 15,3% tržišta.

Za Huawei se tokom 2021. godine očekuje nagli pad, a tokom naredne godine će kompanija isporučiti samo 59 miliona telefona, dok će Apple i Samsung pojačati svoje tržišno učešće. Ipak, prodaja na globalnom tržištu iz 2019. godine, od ukupno 1,41 milijarde isporučenih telefona, biće ostvarena tek u 2022. godini, na šta će uticati snažan rast tržišta 5G i fleksibilnih telefona.

 

Izvor: benchmark