Samsung-ov pametni „prozor“ imitira sunčevu svjetlost

Objavjeno: 19.05.2020.
Samsung-ov pametni „prozor“ imitira sunčevu svjetlost

Sansung-ov kreativni inkubator, C-Lab, koji je do sada iznedrio nekoliko uspješnih startup kompanija, predstavio je još jedan interesantan i inovativan proizvod. U pitanju je virtuelni prozor, koji je u stanju da u potpunosti imitira prisustvo prirodnog svijetla.

Era pametnih prozora?

Proizvod je nazvan SunnyFive (razvijan je pod kodnim imenom SunnySide), i sposoban je da proizved pun spektar prirodnog svijetla, pri čemu se ugao emitovanja svijetla mijenja, kao što bi se mijenjao ugao prirodnog svijetla tokom dana. Na ovaj način moguće je proizvesti efekat „autentične“ zore, sunčanog ili oblačnog dana, sumraka ili noći. Iz Samsung-a su naveli da će uređaj pomoći ljudima da sintetišu vitamin D dok se nalaze u zatvorenom prostoru, ili u prostorijama koje namaju prirodno svijetlo.

Kompanija nije podijelila tehničke detalje o ovom proizvodu. Za sada se zna samo da će SunnyFive biti kompatibilan sa Samsung-ovim smart home sistemom, SmartThings. Uređaj je dizajniran tako da izgleda kao pravi prozor i može da se okači na bilo koji zid. Još uvijek nije poznato kada će biti dostupan za prodaju, na kojim tržištima će moći da se kupi, kao ni kolika će mu biti cijena.

Izvor: PCpress