Samsung telefoni sa bezbjednosnim ažuriranjem iz maja 2021. zaštićeni su od ranjivosti Qualcommovog modema

Objavjeno: 12.05.2021.
Samsung telefoni sa bezbjednosnim ažuriranjem iz maja 2021. zaštićeni su od ranjivosti Qualcommovog modema

Prema navodima kompanije Check Point Research, napadači mogu iskoristiti ranjivost Qualcomm modema da bi dobili pristup vašim tekstualnim porukama i telefonskim pozivima, pa čak i otključati vašu SIM karticu u nekim slučajevima.

Iako Qualcomm tvrdi da je ispravku već izdao u decembru prošle godine, kataloški broj dodeljen ranjivosti (CVE-2020-11292) od tada se nije pojavio ni u jednom bezbjednosnom biltenu Android-a. Dakle, nije baš jasno koliko je uređaja dobilo zakrpu tokom poslednjih nekoliko mjeseci. Srećom, Samsung je sada objavio da je objavio zakrpu pogođenih Galaxy telefona od januara 2021. godine, a svi uređaji sa Android nivoom zakrpe iz maja 2021. ili novijim „smatraće se zaštićenim od otkrivene ranjivosti“.

U nedavnom postu na svojoj stranici Mobile Security, Samsung je napisao:

„Istraživači bezbjednosti u Check Pointu prijavili su ranjivost unutar Qualcommovih modemskih skupova čipova koja utiče na određene Samsung uređaje. Ranjivost koju je otkrio Check Point može zlonamernoj aplikaciji omogućiti pristup informacijama o korisniku uređaja. Samsung Android uređaji sa Qualcomm čipsetima pogođeni su ranjivošću koju je otkrio Check Point, a Samsung objavljuje zakrpe za pogođene odabrane Samsung uređaje od januara 2021. “

Post dalje navodi da su Samsung Galaxy uređaji sa Qualcomm čipovima koji su dobili bezbjednosno ažuriranje iz maja 2021. već zakrpljeni. Kompanija takođe podstiče korisnike da instaliraju najnovije bezbjednosne zakrpe čim postanu dostupne kako bi osigurali da su njihovi telefoni zaštićeni.

Za neobaviještene, Samsung je već počeo da objavljuje bezbjednosne zakrpe iz maja 2021. za Galaxy S21 seriju, Galaxy Note 20 seriju, Galaxy S20 seriju, Galaxy Z Flip 5G i Galaxy Fold 5G. Kompanija je takođe objavila bezbjednosno ažuriranje za nekoliko uređaja srednje klase, uključujući Galaxy A50 i Galaxy A51, u odabranim regionima.

Izvor: XDA-Developers