Senatori žele istragu prakse TikTok-ove privatnosti nakon što je navodno prekršila svoje obećanje da će izbrisati video zapise koje objavljuju mala djeca

Objavjeno: 30.05.2020.
Senatori žele istragu prakse TikTok-ove privatnosti nakon što je navodno prekršila svoje obećanje da će izbrisati video zapise koje objavljuju mala djeca

 

Četiri američka senatora, uključujući kineski jastreb, pozvali su u petak Saveznu trgovinsku komisiju da istraži navode da je popularna video aplikacija TikTok prekršila uredbu o pristanku koja štiti privatnost djece.

Poslanici su u svom pismu primijetili izvještaj Centra za digitalnu demokratiju, Kampanju za detinjstvo bez komercijalne svrhe i drugi koji kažu da TikTok u kineskom vlasništvu nije uspio da skine video snimke koje su napravila djeca mlađa od 13 godina, kako je to saglasno sporazumom o saglasnosti iz 2019. godine sa FTC-om.

Pored toga, navodi se u izvještaju, TikTok roditeljima nije pružio "direktno obavještenje" o praksama podataka prije prikupljanja podataka o djeci i nije stavio vezu na svoju politiku privatnosti na svoju početnu stranicu, kao što se zahtjeva američkim Zakonom o zaštiti privatnosti djece na mreži. (COPPA).

"Suočeni sa uvjerljivim dokazima da ova divno popularna platforma društvenih medija oštro pluta obavezujućim američkim pravilima o privatnosti, FTC bi trebao brzo da krene u pokretanje istrage i prisilno smatra nasilnike", navodi se u pismu, koje je potpisao demokratski senator Ed Markei, autor COPPA i Richard Blumenthal.

Takođe su ga potpisali republikanski senatori Josh Havlei, kritičar velikih društvenih medija i Kine, i Marsha Blackburn.

Glasnogovornica TikTok-a rekla je u e-poruci da kompanija "ozbiljno shvata pitanje sigurnosti za sve naše korisnike, a mi i dalje jačamo naše zaštitne mjere i uvode nove mjere zaštite mladih na aplikaciji." 

Četrnaest demokrata iz američkog Doma za energetiku i trgovinu takođe su u pismu pozvali FTC da otvori istragu TikTok-a. 

Dvojica republikanaca u istom odboru napisala su samom TikTok-u da zatraže informacije o svojoj prikupljanju informacija o djeci i vezama sa kineskom vladom. Pismo je upućeno Zhang Iimingu, osnivaču i izvršnom direktoru vlasnika kompanije TikTok BiteDance.

Izvor: Business Insider