Signal: Broj korisnka skočio posle tvita Elona Muska i promene privatnosti Whatsapp-a

Objavjeno: 12.01.2021.
Signal: Broj korisnka skočio posle tvita Elona Muska i promene privatnosti Whatsapp-a

 

Platforma za enkriptovano dopisivanje Signal, imala je nedavno veliki priliv novih korisnika zbog nove polise privatnosti koju je nametnuo Facebook-ov WhatsApp, ali i tvita Elon Muska na Twitter-u. Naime, navodi se da Signal ima toliku količinu novih korisnika da postoje zastoji u vremenu koje je potrebno da se verifikuju novi nalozi.

Nema biranja, sve informacije se dijele sa Facebook-om

Sve je počelo kada je WhatsApp doneo nova pravila privatnosti koja će, kako je navedeno, stupiti na snagu sljedećeg mjeseca. U odnosu na prethodna pravila, novi korisnici nemaju mogućnost da izaberu da neće dijeliti svoje podatke sa kompanijom Facebook, u čijem je Whatsapp vlasništvu. Štaviše, vrlo jasno se navodi da će WhatsApp deliti podatke poput broja telefona, imena profila, ali informacija iz vašeg telefonskog imenika. Međutm, sada su se javili zaposleni iz dvije kompanije navodeći da se ipak ništa neće promijeniti, čak i poslije primjene novih pravila.

Negdje u istom trenutku, Elon Musk je tvitovao svojim pratiocima, kojih ima više od 40 miliona, da bi trebalo da koriste aplikaciju Signal za razmenu poruka.

 

Musk, koji je nedavno proglašen najbogatijim čovekom na svijetu, takođe je postavio mim koji je predstavljao satiru u odnosu na Facebook-ovu ulogu u napadima na kogres koji su se dogodili ove nedjelje. Pređašnja događanja izgleda da su imala kumulativni efekat, rezultirajući milionima korisnika koji su napustili WhatsApp zbog Signal-a, neprofitne usluge fokusirane na privatnost koju je ko-osnovao Brian Acton, ko-osnivač WhatsApp, koji je otišao iz kompanije kada je Facebook počeo da nameće svoja pravila privatnosti koja on vidi kao štetna po korisnike.

WhatsApp je čak i zvanično objavio saopštenje u kojem se navodi da se promjenama privatnosti u stvari ne mijenja na koji se način dijele podaci između aplikacije i Facebook-a. Međutim, riječ kompanije koja nam je u 2018. godini donijela Cambrigde Analytica skandal, ipak bi trebalo uzeti sa rezervom.

Izvor: interestingengineering.com