Sintetička rožnjača omogućava vraćanje vida

Objavjeno: 22.01.2021.
Sintetička rožnjača omogućava vraćanje vida

Jedan slabovidi građanin povratio je vid uz pomoć vještačke rožnjače, a radi se o pacijentu starom 78 godina, koji je bio slijep posljednjih nekoliko godina. Poduhvat je omogućila kompanija CorNeat, a ovo je prvi implant koji omogućava zamjenu oštećene rožnjače bez potrebe za ljudskim donatorima. Pacijent je odmah nakon operacije mogao da prepozna članove porodice, te da pročita brojeve ispisane na kartonu koji je od njega bio udaljen nekoliko metara.

Rožnjača je providni, kružni prednji dio oka, koji služi kao zaštita, a može da se ošteti usljed mehaničkih povreda ili bolesti. Vještačke rožnjače su postojale i ranije, ali su zbog kompleksnosti operacije obično bile posljednji izbor ljekara. CorNeat implant zahtjeva prilično jednostavnu proceduru, sa minimalnim brojem rezova, pa se očekuje da ga ljekari brzo usvoje.

Deset pacijenata u Izraelu čeka svoje implante, budući da su dobili zeleno svjetlo za operacije. Sa testiranjima bi trebalo da se počne i u Kanadi, te u Francuskoj, Sjedinjenim Američkim Državama i Holandiji. Implant ne sadrži elektronske elemente, a kreatori ističu da bi mogao da pomogne više nego neko robotsko oko.

Izvor: Engadget