Sjeverna Koreja proizvodi sopstvene PC računare, pogodite koji OS koriste

Objavjeno: 09.05.2021.
Sjeverna Koreja proizvodi sopstvene PC računare, pogodite koji OS koriste
Veliku pažnju u svijetu IT-a je izazvala informacija o tome da Sjeverna Koreja pravi sopstvene računare. Gledaoci državne televizije mogli su da vide prilog o tome kako se u jednoj fabrici sklapaju tri modela računara. Za razliku od sofisticiranog proizvodnog procesa u susednoj Kini, na televiziji je prikazano kako  sjevernokorejske PC modele sklapa osam radnika na improvizovanoj proizvodnoj traci dok su ugrađivali tastature i provjeravali šarke na jednom laptop računaru.
 
Specifikacije govore o tome da se zapravo radi o netbook modelima sa baterijom koja traje 2.5 sata i pokreće severenokorejsku distribuciju Linux operativnog sitema pod nazivom “Red Star”. Pored OS-a ovaj računar stiže sa web pretraživačem i dva USB porta. Spiker državne televizije je posebno naglasio činjenicu da su glavni djelovi računara i softver razvijeni korišćenjem sopstvene ekspertize.
 
NK_PC.jpg
 
Cilj ovog projekta, prema riječima sjevernokorejskih institucija je da se “Korejski kompjuterski centar” (KKC) u sledećih nekoliko godina, izbori za svoju poziciju na tržištu Linux sistema i aplikativnog softvera, kao i naprednih tehnoloških usluga.