Slušalice koje prečišćavaju vazduh

Objavjeno: 14.12.2022.
Slušalice koje prečišćavaju vazduh

Proizvođač usisivača Dyson je još početkom 2020. godine prijavio patent za novi par slušalica. Nisu to tek obične slušalice, već sistem sa ugrađenim prečišćivačem vazduha. Kreatori otad tvrde da bi uređaj mogao da pomogne u borbi protiv zagađenog vazduha, posebno u gradskim sredinama.

Istina je da sve teže dišemo i da je zagađenje vazduha sve ozbiljniji problem koji godišnje odnese na hiljade života. Kompanije u tome vide priliku za zaradu, a među njima i Dyson. U prijavi patenta može da se pročita o slušalicama koje sadrže i filtere za vazduh, te o fleksibilnom delu koji se navlači preko usta, i koji lako može da se odloži kada se proceni da je vazduh bezbedan za disanje. Dakle kao prava maska.

Dyson je već poznat po prečišćivačima koji se koriste u zatvorenim prostorima, ali sada ide korak dalje, pa bi korisnicima mogao da ponudi i proizvod koji bi ih štitio na otvorenom. Budući da problem zagađenosti vazduha polako osvaja svet, sve je veća potražnja za nosivim uređajima koji filtriraju vazduh. Kako se tvrdi, slušalice mogu da prečiste do 1,4 litra vazduha u sekundi, a uz pomoć motora koji prave 12 hiljada okretaja u minuti.

Pored čistijeg vazduha ove slušalice nude i zaštitu od buke, a u pitanju su Dyson Zone koje su nastale direktno iz pomenutog patenta. Iako ne prianja kao standardna maska, deo za prečišćavanje vazduha, kako tvrde kreatori, radi sve što je potrebno. Uskoro bi svaki proizvod mogao da dobije neki dodatak koji eliminiše štetu koju smo napravili na Zemlji, a ostaje da se vidi hoće li to uticati i na druga živa bića.

Izvor: