Šmit: Bolje da ste zadržali naše mape

Objavjeno: 26.09.2012.
Šmit: Bolje da ste zadržali naše mape
Google tek treba da preda novu verziju svoje iOS aplikacije za mape Apple-u na odobrenje, potvrdio je predsjednik upravnog odbora Erik Šmit. Odluku Apple-a o prebacivanju na sopstvene mape nazvao je "pogrešnim korakom". Razgovarajući sa novinarem Rojtersa tokom promocije tableta Nexus 7 u Japanu, Šmit je demantovao glasine prema kojima Apple već provjerava aplikaciju Google Maps za iOS 6, kako bi mogla biti uvrštena u App Store. "Mislimo da bi bilo bolje da su zadržali našu aplikaciju. Ali što ja znam o tome? Šta smo mogli da uradimo – da ih natjeramo da promjene mišljenje? To je bila njihova odluka", rekao je Šmit.

On nije htjeo da daje prognozu kada bi Apple mogao da "pusti" nove Google Maps u App Store. Ali, zato je ponovio kako želi da obnovi partnerstvo sa kompanijom iz Kupertina koliko god je to moguće. U kontaktu su, kaže, svakodnevno.

Apple zbog odluke o prelazu na vlastite mape od objave novog izdanja operativnog sustava iOS trpi kritike korisnika, nezadovoljnih niskim stepenom razvoja aplikacije.

Šmit nije propustio priliku da naglasi zašto Android ima veći udio na tržištu od iOS-a. "Apple je izuzetak od pravila, a Androidov sistem uobičajeni model", rekao je, dodavši kako su mediji opsjednuti Appleovim marketingom i brendom i kako ignorišu uspjeh Google-ovog operativnog sistema. "Sjajno za Apple, ali brojke su na našoj strani", rekao je.