Smjena na vrhu: Nova najbolja smartfon kamera na svijetu

Objavjeno: 13.08.2019.
Smjena na vrhu: Nova najbolja smartfon kamera na svijetu
Zvanična DxO Mark ocjena ove kamere je za najmanje jedan bod bolja od ocjena svih drugih kamera pametnih telefona sa liste. Dugo je kompanija Huawei bila neprikosnovena na DxO Mark listi telefona s najboljom kamerom. U jednom trenutku je Samsung Galaxy S10 5G poravnao rezultat sa 112 bodova, ali je ekipa DxO Mark sajta, ipak zadržala Huawei P30 Pro na čelnoj poziciji. Sad je drugačije - Samsung Galaxy Note 10+ 5G je telefon sa 113 bodova i vodeći na listi telefona sa najboljom kamerom. Samsung Galaxy Note 10+ 5G je istovremeno i najbolji telefon na svijetu u domenu selfi fotki, potvrdio je isti test.

Šteta je samo što će ovaj model biti vrlo ograničeno dostupan, a DxO Mark tim ne navodi da li se test ove kamere odnosi i na Galaxy Note 10+ bez 5G mreže, koji će biti dostupan u Srbiji i regionu, jer kod nas još uvek nema 5G mreža.

U foto testu kamera Galaxy Note 10+ 5G osvojila je 118 bodova, bod manje, nego Huawei P30 Pro, dok je u video dijelu testa prešla stotku, osvojivši 101 bod i to je segment, koji je odlučio pobjednika - četiri boda prednosti u odnosu na Huawei P30 Pro. U selfi dijelu testa prednja autofokus kamera uzela je čak 99 bodova, što je stavlja ne samo na čelo liste, nego i potvrđuje selfi kameru bez premca, pošto u Top 5 Samsung ima čak tri vodeća modela: Note 10+ 5G, S10 5G i S10+. Što se poređenja tiče sa Galaxy S10 5G modelom, kamera Galaxy Note 10+ 5G telefona je bolja za po bod u video i foto testu, ukazujući na određena poboljšanja u odnosu na poslednju flagship seriju Samsung kompanije. U poređenju sa Galaxy Note 9 uređajem unaprjeđenja su značajna - 11 bodova u foto i sedam bodova u video segmentu. DxO Mark tim pohvalio je kod Note 10+ 5G kamere:
- Brz i pouzdan autofokus
- Precizna ekspozicija unutra i na otvorenom, širok dinamički opseg
- Prijatan boke efekat, sa dobrim prelazima zamućenja i istaknutim djelovima
- Kontrolisan šum po cijeloj površini fotografije
- Žive i zadovoljavajuće boje u svim scenarijima
- Dobar zum i kvalitet slike u bliskim i srednje dalekim scenarijima
- Puno detalja na slikama nastalim korišćenjem blica.

DxO Mark tim zamjerio je kod Note 10+ 5G kamere:
- Povremen gubitak finih detalja
- Povremeni problemi sa balansom bijele i prezasićene boje
- Povremeno visok šum unutra i napolju tokom noći i slabog svijetla
- Boke kamera ume da omane u procjeni
- Zumiranje sa velike daljine dovodi do velikog gubitka kvaliteta.

ZAKLJUČAK DxO Mark: Konstantnim napretkom kvaliteta i mogućnosti kamera na uređajima srednje kategorije i uređaja iz kategorije povoljni flagship raste i pritisak na Samsung kompaniju da poboljša svoje kamere u premijum telefonima. Na svu sreću, Samsung Galaxy Note 10+ 5G čini upravo to. Zahvaljujući neospornom napretku čipseta i širokougaone aperture telefoto kamere, unaprijeđenim softverskim algoritmima i finim podešavanjima, Note 10+ 5G je dalje unaprijedio odlične karakteristike kamere prethodnih premijum Samsung uređaja, čineći ga najbolje rangiranim uređajem u našoj velikoj bazi pametnih telefona. Vrlo solidan za sve prilike, sa odličnim karakteristikama i kvalitetom foto i video snimaka u svim svjetlosnim uslovima. Samsung Galaxy Note 10+ 5G donosi kombinaciju odlične ekspozicije, boja i bolje opcije za fotografije i odličnog video snimanja u svakom smislu i to mu omogućava da ukrade vodeću poziciju Huawei P30 Pro telefonu za sada. Izvor:Mondo