SMS je živ i slavi trideseti rođendan

Objavjeno: 03.12.2022.
SMS je živ i slavi trideseti rođendan

U poređenju sa porastom društvenih mreža i aplikacija za razmjenu poruka kao što su WhatsApp, Messenger i Telegram, SMS komunikacija je izgleda u opadanju nakon 30 godina, ali još uvijek nije nestala sa naših mobilnih telefona

 Prvi SMS u istoriji, koji je operater Vodafon prenio 3. decembra 1992. godine, primio je Ričard Džarvis, radnik te kompanije, a sastojao se od 15 znakova – „Srećan Božić”. SMS je revolucionirao komunikaciju svojom jednostavnošću.

„To je tehnologija evropskog porijekla“, podsjetio je za AFP Mark-Antoan Dupuis, sin francuskog inženjera Filipa Dupuisa, koji se smatra jednim od pronalazača GSM-a, 2G mobilne mreže koja je omogućila uspon SMS-a krajem 1990-ih.

Ograničeni na 160 karaktera, zbog čega su korisnici razvili poseban i ponekad kriptičan jezik poput smajlija od znakova interpunkcije, SMS poruke se danas razmjenjuju u neograničenom broju obogaćenih fotografijama, video porukama i drugim multimedijalnim sadržajem.

Upotreba SMS poruka u stalnom padu

Ali onda u Francuskoj „jedna SMS poruka košta jedan franak“, rekao je Žan-Mišel Huet, stručnjak za telekomunikacije u konsultantskoj kompaniji BearingPoint.

„Kao da svaki tvit danas košta 15 evrocenti.“

Iako su početkom 2010-ih bile veoma popularne, posebno za novogodišnje čestitke, upotreba SMS poruka je u stalnom padu. Samo u Velikoj Britaniji, broj poslatih SMS poruka smanjio se četiri puta u posljednjih deset godina, prema Ofcomu, britanskom regulatoru za telekomunikacije.

Uspon internet poruka

Glavni razlog za to je porast društvenih mreža (Facebook, Snapchat, Instagram) i posebno aplikacija za slanje poruka kao što su WhatsApp, Messenger, iMessage, Viber i Telegram, koje izbjegavaju roming korišćenjem interneta, a pored toga osvojili su mladu generaciju inovacijama kao što su kreiranje grupa za ćaskanje i potvrđivanje da je poruka pročitana.

U Aziji, s druge strane, aplikacije WeChat (Kina), Line (Japan) i KakaoTalk (Južna Koreja) su veoma popularne. U starosnoj grupi od 16 do 24 godine upotreba ovih aplikacija porasla je za godinu dana za 53,73 odsto, dok je upotreba SMS poruka opala za 29 odsto, pokazalo je istraživanje Evropskog regulatora za elektronske komunikacije (BEREC) objavljeno u 2021. godini.

SMS je profitabilan u Africi

 

Međutim, SMS još nije poražen u nekim delovima svijeta, poput Nigerije, najmnogoljudnije zemlje u Africi. U 2021. tamo je poslato skoro 10 milijardi tekstualnih poruka, 15 odsto više nego godinu dana ranije, prema izvještaju nigerijske komisije za komunikacije.

Iako velika većina Nigerijaca posjeduje mobilni telefon, prošle godine je 44 odsto njih imalo pristup internetu. A cijena jedne SMS poruke bila je 0,008 evra, dok internet košta oko 1 evro za 2 GB. SMS je stoga isplativ u zemlji u kojoj skoro svaki drugi stanovnik živi sa manje od dva američka dolara dnevno.

SMS za pristalice ostaje od suštinskog značaja kao „alatka za verifikaciju identiteta i bezbjednosti“, od pristupa bankovnom računu na Internetu do potvrde prijema poštanskih pošiljaka i slanja rezultata testa na COVID-19.

„SMS poruke su jedan od dva moguća obavezna kanala za upozoravanje stanovništva o prirodnim katastrofama, industrijskim nesrećama, zdravstvenim krizama i terorizmu“, istakao je Mark-Antoan Dupuis, poput francuske službe FR-Alert.

Još jedan dokaz vitalnosti SMS-a je eksplozija promotivnih poruka i poruka o izvršenju transakcije, koja bi 2023. godine u svijetu trebalo da ostvari više od 50 milijardi američkih dolara prihoda, prema procjenama konsultantske kuće Juniper Research.

A SMS poruke vezane za plaćanja, poznate javnosti kroz televizijske igre ili dobrotvorne događaje, „takođe imaju potencijal da se razviju kao digitalni kanal za mobilna plaćanja u zemljama u razvoju, posebno u Africi“, rekao je Žan-Mišel Huet.

Izvor: indexhr