Snapdragon 7+ Gen 2 debituje u telefonima srednjeg ranga ovog mjeseca

Objavjeno: 17.03.2023.
Snapdragon 7+ Gen 2 debituje u telefonima srednjeg ranga ovog mjeseca

Qualcomm je predstavio Snapdragon 7+ Gen 2, najnoviji čipset kompanije koji će pokretati širok spektar telefona srednjeg ranga kasnije ovog mjeseca. Čipset je dizajniran da pruži značajnu nadogradnju u odnosu na Snapdragon 7 Gen 1. Dolazi sa brojnim funkcijama koje bi trebale omogućiti bolje mobilno iskustvo.

Snapdragon 7+ Gen 2 nudi impresivne performanse. CPU isporučuje brzine do 2,91 GHz i 50 posto poboljšanja u odnosu na Gen 1. Grafičke performanse su također poboljšane, uz dvostruko povećanje u odnosu na Gen 1, i čipset je 13% energetski efikasniji.

Čipset takođe nudi poboljšane AI performanse, a kompanija tvrdi da će biti dvostruko brži od Gen 1 i 40 posto efikasniji. AI Super Resolution je sposoban da poveća vizualne prikaze igre i fotografije sa 1080p na 4K rezoluciju. Volumetrijski render dodaje grafiku čestica poput magle i dima.

Čipset takođe nudi poboljšano snimanje fotografija i video zapisa, uz podršku za fotografije do 200MP i HDR video snimanje sa trostrukom ekspozicijom sa dve kamere u isto vreme. Čipset takođe podržava 18-bitni Triple ISP (image signal processing), što bi trebalo da olakša snimanje boljih slika pri slabom osvjetljenju.

Što se tiče povezivanja, Snapdragon 7+ Gen 2 podržava 4G i 5G dual SIM i ima novi X62 5G modem koji omogućava brzinu preuzimanja do 4,4 Gbps. Podržane su i brzine preuzimanja WiFi-a do 3,6 Gbps.

Novi Qualcommov čipset obećava da će donijeti mnoštvo poboljšanja na telefone srednjeg ranga. Učiniće ih moćnijim, efikasnijim i sposobnijim za snimanje fotografija i video zapisa boljeg kvaliteta.

Očekuje se da će čipset biti dostupan u brojnim uređajima brendova kao što su Redmi i Realme kasnije ovog mjeseca.