Sony i Microsoft udružuju se na AI fotoaparatima

Objavjeno: 19.05.2020.
Sony i Microsoft udružuju se na AI fotoaparatima

Oni ugrađuju AI mogućnosti Microsoft Azure u Sonijev IMKS500 senzor slike.

Sony i Microsoft zajedno rade na AI fotoaparatima. Dva tehnološka velikana najavila su da ugrađuju AI mogućnosti Microsoft Azure u novi Sonijev senzor slike, IMKS500, koji dolazi sa ugrađenim AI čipom koji obrađuje informacije u realnom vremenu. Čip bi fotoaparatima mogao da broji, na primjer, broj ljudi koji ulaze u prodavnicu ili prate zalihe artikala na policama.

Sony će takođe izgraditi prateću aplikaciju za IMKS500 koji pokreće Azure IoT. Dizajniran je tako da kupcima omogući pristup mogućnostima video analitike i pojednostavi njihov radni tok. Kao što možete pogoditi, rješenje kamera od AI napajanja kompanije namijenjeno je posebno poslovnim kupcima. Oni ciljaju oba proizvođača hardvera koji žele da dodaju AI kamere u svoju ponudu i nezavisne prodavce softvera specijalizovane za računarski vid i video analitiku.

U izjavi, Sony ekec Terushi Shimizu objasnio je uvjerenje kompanija da će „povezivanjem Sonijeve inovativne tehnologije za obradu slika i senzora sa Microsoftovim odličnim oblačnim AI uslugama, [oni] pružiti moćnu i praktičnu platformu tržištu pametnih kamera“.

Ovo nije prvi put da se dva tehno diva udružuju na projektu vještačke inteligencije. Još u 2019. godini udružili su snage u izradi oblačnih rješenja za igre i striming sadržaja. Sony je rekao da će čak početi da koristi Microsoftove centre podataka za postojeće platforme za igre i striming.

Izvor: Engadget