Sony najzad predstavio PlayStation 5, pogledajte kako izgleda (FOTO, VIDEO )

Objavjeno: 12.06.2020.
Sony najzad predstavio PlayStation 5, pogledajte kako izgleda (FOTO, VIDEO )

Sony PlayStation 5 predstavljen je prije sat vremena uživo. Sony još uvijek nije objavio cijenu ili datum objavljivanja PS5, ali će se konzola lansirati tokom prazničnih sezona 2020. godine. Sony je prvi put tokom događaja detaljno prikazao izgled PlayStation 5, pokazujući PS5-ov DualSense kontroler i najavljujući početnu liniju PlayStation 5 igara.

PlayStation 5 će biti objavljen u dva različita modela - onaj koji ima 4K Ultra HD Blu-ray uređaj i „digitalno izdanje“, bez disk drajva uopšte. Nejasno je hoće li digitalno izdanje biti jeftinije, ali dva su modela inače ista. Zvanična cijena još nije objavljena, ali prethodni izvještaji sugerišu da će konzola koštati približno 500 ili 550 dolara. 

Sony je objavio da će se PlayStation 5 pohvaliti mnogo moćnijim hardverom od PlayStation 4 i PS4 Pro. Nadogradnje uključuju hard disk i grafičku karticu koja može da prati tehnologiju ray-tracing. "Fortnite" kreator Epic Games-a iskoristio je PlayStation 5 za impresivnu tehničku demonstraciju svog nadolazećeg softvera Unreal Engine 5, pružajući igračima rani uvid u potencijal nove konzole.

Video je uključivao trailer-e za naslove poput "Spider-Man: Miles Morales", "Gran Turismo 7", "Resident Evil: Village" i "Ratchet and Clank: Rift Apart." PlayStation 4 je najpopularnija konzola za video-igre svoje generacije, koja je od novembra 2013. prodala više od 100 miliona jedinica širom svijeta. PlayStation 5 će se nadmetati sa Xbox Series X, Microsoftovom nadolazećom konzolom, za naklonost gejmera tokom 2020. godine.

Dok su nove PlayStation i Xbox konzole udaljene samo nekoliko meseci, PlayStation 4 i Xbox One konzole se rasprodaju usled korona virusne pandemije. Izvještaji su ukazivali da bi pandemija mogla navesti Sony da proizvede manje PS5 konzola za početno predstavljanje.