Sony potvrdio da će Xperia 1 II biti dostupan do kraja mjeseca

Objavjeno: 15.04.2020.
Sony potvrdio da će Xperia 1 II biti dostupan do kraja mjeseca

Sony Xperia 1 II telefon je najavljen u februaru, uz obećanje da će se u prodaji naći tokom drugom tromesječja. Sada je zvanični Twitter nalog Sony divizije iz Španije dao nešto konkretniji vremenski okvir, a potvrđeno je da će Xperia 1 II u Evropu stići kasnije tokom aprila.

Očekuje se da će Sony Xperia 1 II biti dostupan u crnoj i ljubičastoj varijanti, po maloprodajnoj cijeni od 1200 evra, za varijantu sa 8GB RAM-a i 256GB prostora za skladištenje podataka.

Telefon će imati 6.5-inčni 4K OLED panel, sa 21:9 odnosom stranica. Na poleđini se nalaze tri 12MP kamere, dok sve pokreće premijum Snapdragon 865 čipset, koji ima i podršku za 5G mrežu naredne generacije.

Nakon otkazivanja MWC 2020 konferencije, Sony je odlučio da održi onlajn prezentaciju svojih novih telefona. Premijum model japanske kompanije je Sony Xperia 1 MK II (čita se: Xperia One Mark Two) stiže sa premijum čipsetom‚ unapređenim sistemom kamera i 5G podrškom. Pored ovog modela, kompanija je potvrdila i Xperia Pro, koji je kreiran kao profesionalna alatka za kreatore videa.

Sony Xperia 1 II koristi 6.5-inčni 4K HDR OLED panel, sa 21:9 odnosom stranica. Sony je odlučio da implementira Motion Blur Reduction, za koji kompanija tvrdi da odgovara prednostima koje implementira 90Hz osvježavanje.

Na poleđini telefona se nalaze tri kamere, sa rezoilucijama kao kod Xperia 1 modela: 12MP glavna + 12MP ultraširoka + 12MP telefoto, ali novi sistem stiže sa većim i bržim objektivima i ima ZEISS brendiranje. Prednja kamera od 8MP je smeštena u gornji okvir. Glavna kamera ima veliki 1/1.7" Exmor senzor sa Dual PD AF i OIS podrškom, kao i f/1.7 otvorom blende.

Telefon pokreće Snapdragon 865 čipset, sa 5G modemom koji radi na Sub 6 GHz mrežama. Tu je i 8GB RAM-a i 256GB UFS skladišnog prostora. Xperia 1 Mk II ima IP65/IP68 sertifikat, bateriju kapaciteta 4000mAh sa podrškom za bežično punjenje, 3.5mm priključak, kao i senzor otiska prsta sa strane telefona.

Sony Xperia 1 Mk II koristi dosta aplikacija i tehnologija ostalih Sony divizija. Kamera interfejs je u rangu sa onim na Sony Alpha aparatima, dok su Cinema Pro aplikaciju za obradu videa razvile kompanijine CineAlta i Alpha divizije. Tu je i Camera Pro aplikacija za upravljanje fotografijama. Za ljubitelje zvuka, dostupan je 360 Reality Audio Audio hardver.

Sony Xperia 1 Mk II u Evropu stiže u crnoj i ljubičastoj varijanti, uz Android 10 softver, a isporučivaće se kasnije tokom proljeća.

Sony je najavio i Xperia Pro model, za koji kompanija ističe da više predstavlja prfesionalno rješenje, nego standardni telefon. Uređaj je još uvijek u fazi razvoja, što znači da kompletna lista specifikacija još nije potvrđena.

Poznato je da telefon dijeli displej i sistem kamera sa Xperia 1 Mk II modelom, imaće HDMI port i laku integraciju sa Sony Alpha foto-aparatima. Xperia Pro će imati 512GB skladišnog prostora i otpornije kućište.

Pored navedenog, Xperia Pro ima jedinstven 4-way 5G mmWav aranžman antena, što u teoriji znači da bi mogao da dostigne brzine od 5 Gbps ili više, po uslovom da telefon ima čist pristup 5G antenama.

Izvor: Benchmark