Spotify, TikTok i druge popularne iOS aplikacije se srušile zbog problema sa Facebook-om

Objavjeno: 07.05.2020.
Spotify, TikTok i druge popularne iOS aplikacije se srušile zbog problema sa Facebook-om

Takođe su pogođeni Pinterest, Tinder i još mnogo toga

Bezbroj iOS aplikacija doživjelo je pokretanje problema u srijedu uveče, prema više izvještaja na Twitteru i prepunih korisničkih izvještaja o Dovndetector-u. Čini se da su problemi počeli oko 18:30 ET, a Spotify, TikTok, Pinterest, Tinder i drugi su bili pogođeni, navodi Dovndetector. Lično sam imao problema sa Spotifijem i GrubHubom, ali obojica rade za mene sada, pa se čini da aplikacije ponovo počinju da rade kao normalno.

Problem je uzrokovan očiglednim problemom sa alatkom za razvoj softvera Facebook (SDK) koji se koristi za aktiviranje funkcija za prijavu za mnoge aplikacije. Mnogi programeri su prijavili probleme sa SDK-om u ovoj temi na GitHub-u. Nije vam bilo potrebno da budete prijavljeni u aplikacije preko Facebooka da biste bili pogođeni padovima - na primjer, nisam bio u mogućnosti da otvorim novu instalaciju Spotifija iz App Store-

"Ranije danas, novo izdanje Facebooka uključivalo je promjenu koja je izazvala rušenje nekih korisnika u nekim aplikacijama pomoću Facebook iOS SDK-a", saopštio je portparol Facebooka u izjavi za The Verge. „Brzo smo identifikovali problem i riješili ga. Izvinjavamo se zbog neugodnosti."

Izvor sa znanjem za situaciju rekao je za The Verge da je Facebook onemogućio ažuriranje konfiguracije servera koje je pokrenulo njegov SDK da prouzrokuje rušenje aplikacija koje koriste. U GitHub niti, korisnik koji se čini kao Facebook inženjer rekao je da je kompanija preokrenula promjenu na strani servera što je prouzrokovalo problem i da će promjena možda trebati vremena da se proširi.

Sledeći tweetovi programera Guilherme Rambo rezimiraju situaciju, a Rambo takođe nudi predlog šta bi Apple mogao da učini da spriječi da se nešto slično ne dogodi u budućnosti.

Izvor: The Verge