Šta će desiti sa vašim WhatsApp nalogom ako ne pristanete na novu, izmijenjenu politiku privatnosti?

Objavjeno: 15.05.2021.
Šta će desiti sa vašim WhatsApp nalogom ako ne pristanete na novu, izmijenjenu politiku privatnosti?

Kontroverzna nova politika privatnosti WhatsApp-a stupa na snagu u subotu, 15. maja 2021. Ažurirani sporazum daje Facebook-u dozvolu da prikuplja vaše WhatsApp podatke, a mnogi korisnicii nisu srećni zbog toga. Uprkos tome, korisnici nisu primorani da automatski prihvataju nove uslove - ali oni koji na njih ne pristanu doživjeće neke promjene u uslugama. Na kraju, nećete moći da koristite aplikaciju, ali to će biti postepeni prelaz, jer tokom nedelja gubite sve više i više pristupa.

WhatsApp je periodično podsjećao korisnike na promjene privatnosti, ali za sada možete da odbacite obavještenja i nastavite da koristite aplikaciju bez saglasnosti sa promjenama.

Međutim, prema WhatsApp-u, „Posle perioda od nekoliko nedelja, podsjetnici koje ljudi dobiju na kraju će postati trajni.“ To će se dešavati u različito vrijeme za sve korisnike u narednim nedeljama.

Kada se to dogodi, obavještenje u aplikaciji blokiraće pristup vašoj listi ćaskanja ili drugim funkcijama dok ne pristanete na novu politiku privatnosti. I dalje ćete moći da prihvatate dolazne audio i video pozive tokom ovog perioda, kao i da čitate poruke ili odgovarate na njih putem WhatsApp push obavještenja, ali nećete imati pristup funkcijama u aplikaciji.

Nakon nekoliko nedelja uskraćenih pojedinih funkcija aplikacije, korisnici će biti potpuno zaključani u WhatsApp-u - uključujući obavještenja i dolazne pozive - sve dok ne prihvate ugovor o privatnosti. WhatsApp ne navodi koliko će vremena trebati da se ovo dogodi.

Iako WhatsApp neće odmah izbrisati vaš profil zbog neprihvatanja sporazuma, navedeni nalog će tehnički biti „neaktivan“ kada izgubite pristup aplikaciji. Nakon 120 dana neaktivnosti, vaš nalog će biti označen za brisanje. Izbrisani nalozi i podaci o porukama se ne mogu povratiti.

 

WApp.jpg

 

Korisnici WhatsApp-a imaju dvije mogućnosti: Prvo, naravno, možete prihvatiti novi ugovor o privatnosti i nastaviti koristiti WhatsApp. To možete učiniti bilo kada, dok je vaš nalog još uvijek aktivan, ali prihvatanje ranije znači i izbjegavanje prekida usluge.

Drugo, ako odbijete da prihvatite novu politiku privatnosti, možete preći sa WhatsApp-a na neki novi servis za razmenu poruka. Nakon toga, trebalo bi da izbrišete i svoj WhatsApp nalog, ali prije nego što to učinite, izvezite svoje WhatsApp podatke i istoriju poruka. Ne možete da uvezete ćaskanje ili lične podatke u druge aplikacije, ali imaćete rezervnu kopiju poruka na koje možete kasnije da se pozivate.

Da biste sačuvali WhatsApp poruke (Android ili iOS):

  • Otvorite chat razgovora.
  • Dodirnite ime ćaskanja u vrhu ekrana da biste otvorili meni.
  • Pomerite se nadole do „Izvezi ćaskanje“
  • Možete da uključite medijske priloge u rezervnu kopiju ili samo sigurnosne kopije tekstualnih podataka.
  • Ponovite za sve ostale poruke koje želite da sačuvate.

Da zatražite podatke o nalogu (Android ili iOS)

Idite na Podešavanja> Nalog> Zatraži informacije o nalogu.
WhatsApp će vas kontaktirati u roku od tri dana sa vašim izvještajem o podacima koji se mogu preuzeti.

Izvor: Lifehacker