Šta je Facebook napravio: Telefon ili OS?

Objavjeno: 14.01.2013.
 Šta je Facebook napravio: Telefon ili OS?
Dvije stvari koje nisu imale veze sa CES 2013 sajmom, nažalost po sajam, upravo su ga i obilježile. Prva je Facebook pozivnica za misteriozni događaj... Kompanija Facebook iskoristila je prisustvo najvećeg broja IT i mobilnih stručnjaka i poslala im pozivnice za iznenadni događaj, koji se organizuje u utorak, 15. januara, u kampusu Facebooka. Na pozivnici nisu stajale nikakve dodatne informacije, ali je portal TechCrunch došao do informacija da će Facebook predstaviti nešto što ima veze sa mobilnom telefonijom i uređajima. Glasine o Facebook pametnom ili običnom telefonu pojavljuju se s vremena na vrijeme još od 2010. godine, ali ih Mark Cukerberg uredno svaki put demantuje (nije da smo mu baš potpuno povjerovali, ali ih demantuje). Izvori TechCrunch sajta ne navode da li će Facebook predstaviti sopstveni smartfon ili se radi o operativnom sistemu koji će biti ponuđen proizvođačima hardvera, kao što je to slučaj sa Androidom, ali šta god da od ove dvije opcije bude najavljeno, biće to veliki korak za mobilnu industriju.

Jedan od scenarija donosi priču o Android operativnom sistemu, koji je Facebook preradio do neprepoznatljivosti, uvodeći Facebook opcije i integraciju u gotovo svaki mogući kutak operativnog sistema. Nešto slično uradio je Amazon i postigao ogroman uspjeh sa serijom Kindle Fire uređaja.

Druga mogućnost jeste ta da je Facebook iskoristio WebOS kao platformu za kreiranje svog Facebook operativnog sistema, a slične primjere smo već vidjeli u HP-ovoj izvedbi za open source softver.

Ipak, moraćemo da se strpimo još nekoliko sati do zvanične najave Facebook noviteta, koji na kraju i ne mora imati nikakve veze sa Facebook OS-om ili mobilnim telefonom. Poslednju priču o Facebook telefonu vidjeli smo krajem 2012, kada je Cukerberg, takođe sve opovrgao, a Nokia je nedavno prvi put predstavila telefone Serije 40 koji imaju dublju Facebook integraciju i posebne Facebook tastere.

I na kraju, druga velika vest sa CES-a, koja nije imala veze sa sajmom jeste ta da je Samsung iza zatvorenih vrata novinarima pokazao prve primjerke novog Galaxy S4 modela.