Stigla tužba za Google

Objavjeno: 03.06.2020.
Stigla tužba za Google

 

Predložena tužba za odštetu od 5 milijardi dolara.

Predložena tužba za klasnu tužbu podnesena protiv Googlea optužuje kompaniju da krši savezne zakone o prisluškivanju praćenjem mrežnih aktivnosti korisnika čak i kada su u režimu anonimnosti. U žalbi se kaže da tehnološki gigant koristi alate kao što su Google Analitics, Google Ad Manager, aplikacije za pametne telefone i računare, kao i dodatke za veb lokacije kako bi nadgledao korisnike čak i ako ne kliknu na oglase koje podržava Google. Takođe se kaže da je „milion“ korisnika koji su od 1. juna 2016. krenuli na mrežu u Chrome-ovom režimu anonimnosti.

„Google prati i prikuplja istoriju pregledavanja potrošača i druge podatke o veb aktivnostima bez obzira na to koje zaštitne mjere potrošači preduzimaju kako bi zaštitili privatnost njihovih podataka“, navodi se u tužbi. Tužioci tvrde da je Google, praćenjem podataka korisnika kada su u Incognitu, namjerno obmanjivao kupce u uvjerenje da imaju kontrolu nad informacijama koje dijele sa kompanijom. Prema Rojtersu, tužba traži odštetu od 5 milijardi dolara ili najmanje 5.000 dolara po pogođenom korisniku zbog kršenja saveznih prisluškivanja i zakona o privatnosti Kalifornije.

U izjavi koja je poslata The New York Timesu, portparol Googlea Jose Castaneda rekao je da kompanija oštro osporava tvrdnje i da će se "energično" braniti od njih. Takođe je objasnio:

„Anonimni režim u Chrome-u vam daje izbor da pregledate internet bez da se vaša aktivnost sprema na pregledač ili uređaj. Kao što jasno izjavljujemo svaki put kada otvorite novu karticu anonimnog zapisa, veb lokacije mogu da prikupe informacije o vašoj aktivnosti pregledavanja tokom sesije. "

Još 2019. godine, Google je uveo Chrome ažuriranje koje sprječava veb lokaciju da prati korisnike u Incognitu. Kada se aktivira, zatvara se rupu koju veb stranice koriste da bi identifikovali da li korisnik pregledava privatno ili ne.

Izvor: Engadget