Stiže brže punjenje i veći kapacitet baterija u mobilnim telefonima

Objavjeno: 14.04.2023.
Stiže brže punjenje i veći kapacitet baterija u mobilnim telefonima

Brzina punjenja baterije će uskoro preći na novi nivo, a očekuje se i povećanje kapaciteta baterija u telefonima

Proizvođači su počeli sa kreiranjem, a neki već planiraju da implementiraju nove tehnologije brzog punjenja baterije. Uskoro nas očekuju punjači snage do 300W.

Tokom predstojećeg perioda, brzo punjenje baterija od 300W bi na svoje telefone trebalo da implementiraju kompanije OnePlus, Realme, Oppo i druge.

Pored povećanja brzine punjenja, očekuje nas i veći kapacitet baterija. Tako će mnogi proizvođači umesto dosadašnjih 5000mAh, koristiti baterije od 5500mAh. Upravo bi OnePlus 12 serija mogla da donese brzinu punjenja baterije od 300W, što znači da bi u teoriji telefon trebalo da se od nula do 100% napuni za 10 minuta ili manje.

Ostaje da se vidi da li će proizvođači raditi i na poboljšanju trajanja, odnosno životnog vijeka baterija i njihovih performansi.

Kako je najbolje puniti baterije

Koliko god se trudili, baterija u našem telefonu će vremenom da izgubi kapacitet koji je nekada imala. Sa tim se jednostavno moramo pomiriti.

Litij-jonske baterije u prosjeku imaju životni vijek od između 500 i 1500 punjenja, zavisno o modelu i načinu korišćenja. Ta brojka može da padne i na samo 300 punjenja nepažljivim korišćenjem, ili da naraste do 2500 punjenja ako se čuva baterija.

Pa računajmo – ako nam se mobilni telefon isprazni do kraja u jednom danu, pa ga preko noći napunimo, i tako svaki dan – u najgorem slučaju baterija će da traje godinu dana.

Uvijek se može stara baterija da zamijeni novom. Međutim, velik broj novih uređaja dolazi s ugrađenom baterijom. Zato treba biti pažljiv.

Bateriji će da naškodi dvije stvari:

  • Pražnjenje do kraja
  • Visoke temperature

Izvor: it-mixer

mixe