Stiže novi standard za brzo bežično punjenje

Objavjeno: 05.01.2023.
Stiže novi standard za brzo bežično punjenje

Qi2 ima za cilj da objedini standarde punjenja za mobilne uređaje.

Qi standard koji postoji više od 13 godina

Wireless Power Consortium (WPC) je predstavio Qi2, naslednika Qi standarda bežičnog punjenja koji pozajmljuje neke performanse od Apple-ovog MagSafe punjenja. Ideja je da se stvori jedinstven sistem koji bi trebao da funkcioniše i sa Android i sa Apple uređajima, navodi WPC u saopštenju.

Qi2 će zameniti trenutni Qi standard koji postoji više od 13 godina. Novi standard biće izgrađen po uzoru na Apple-ovu MagSafe tehnologiju koja je došla uz iPhone 12. Naime, novi standard će koristiti sličan sistem magneta i namotaja za bežično punjenje. Međutim, novi standard donosi nešto što se zove Magnetic Power Profile koji osigurava da su telefoni i drugi uređaji savršeno usklađeni sa maksimalnom brzinom i efikasnošću punjenja. Takođe, jedna od vaznih stvari jeste da standard treba da obezbedi kompatibilnost među brendovima.

Prva verzija Qi2.0 biće lansirana ove godine

„Savršeno poravnanje Qi2 standarda poboljšava energetsku efikasnost smanjenjem gubitka energije koji može da se dogodi kada telefon ili punjač nisu postavljeni idealno“, rekao je izvršni direktor WPC-a, Paul Struhsaker. „Važno je da će Qi2 će u velikoj meri smanjiti otpad i uticati na ekologiju. Direktno će smanjiti probleme sa zamena žičanog punjača. Takođe, svi problemi sa svakodnevnim povezivanjem i uključivanjem i isključivanja biće rešeni.“

Standard dolazi sa podrškom za punjenje od 15 vati, detekcijom stranih predmeta i još dosta toga. Takođe, obezbeđuje brže punjenje za neke uređaje, poboljšava bezbednost i sprečava oštećenje uređaja ili kraće trajanje baterije.

Buduće verzije standarda “značajno” će povećati nivoe punjenja preko 15 vati, navodi WPC. Takođe postoji mogućnost da se obezbedi bežično punjenje za dodatnu opremu nestandardnog oblika koja nije kompatibilna sa trenutnom količinom ravnih podloga za punjenje.

Međutim, još uvek nema odgovora na sva pitanja. Nije definisano da li će Qi2 biti kompatibilan sa trenutnim Qi standardom ili sa Apple-ovim MagSafe-om. Navodno će zahtevati autentifikaciju, što može dovesti do toga da proizvođači odbiju punjenje sa nesertifikovanih uređaja.

Nadamo se da će proizvođači uređaja i punjača težiti kompatibilnosti. Qi2 specifikacija trebalo bi da stigne ovog leta a proizvodi bi trebalo da stignu do kraja 2023. godine.

 

Izvor: Engadget