Sud privremeno zaustavio zabranu TikTok-a u SAD

Objavjeno: 28.09.2020.
Sud privremeno zaustavio zabranu TikTok-a u SAD

TikTok je ponovno dobio još malo vremena i na radost miliona korisnika u SAD-u, ostao dostupan u prodavnicama za aplikacije.

Naime, okružni sudija Carl Nichols u Washingtonu, izdao je preliminarnu zabranu primjene odluke koju je američki predsjednik Donald Trump potpisao, a prema kojoj je TikTok trebao postati nedostupan američkim korisnicima. Međutim odbio je “u ovom trenutku” blokirati i zabrane koje trebaju početi 12. novembra i koje se tiču tehničkih i poslovnih aranžmana bitnih za normalno funkcionisanje aplikacije TikTok.

Nadležno američko ministarstvo u saopštenju je poručilo da će poštovati izrečenu zabranu te je u tom smislu trenutno poduzelo i korake. U saopštenju nije navedeno hoće li se američka vlada žaliti na odluku sudije Nicholsa.

Sudska zabrana dolazi u trenutku kad ByteDance pregovara o sulovima preliminarnog dogovora kojom bi Walmart Inc. i Oracle Corp. preuzeli udjele u novoj kompaniji TikTok Global, koja bi nadgledala operacije u SAD-u. Sam američki predsjednik Donald Trump ranije je rekao da je dao svoj blagoslov takvom dogovoru.

Međutim, u dogovoru postoje nesuglasice vezane za nekoliko ključnih uslova, a jedan je od njih i ko će imati većinski udio u novoj kompaniji. ByteDance, vlasnik TikToka, poručio je da će dogovor morati odobriti i Kina, nakon što je službeni Peking izmijenio svoj popis tehnologija koje podliježu zabrani izvoza tako da kineska vlada ima pravo odlučivanja u bilo kakvom dogovoru o TikToku.

Iz TikToka su poručili kako su zadovoljni sudskom zabranom Trumpove naredbe te da će nastaviti pregovore s američkom vladom da do dogovora o novoj kompaniji i dođe.

I predstavnici kineskih državnih medija pozdravili su odluku američkog sudije, dok je TikTokov advokat John E. Hall ranije poručio da je Trumpova odluka o zabrani preuzimanja aplikacije TikTok “bez presedana” i “iracionalna”.

 

Izvor: zimo