Sudija Appleu: Da li ste na kreku?

Objavjeno: 18.08.2012.
Sudija Appleu: Da li ste na kreku?
Tenzije u sudnici rastu kako se kraj procesa bliži kraju, a sudija je pomalo izgubila živce zbog svjedoka. Na početku suđenja svaka strana je dobila po 25 sati za predočavanje dokaza i ispitivanje svjedoka, što je standardna procedura u takvim slučajevima. Samsung je do sad iskoristio gotovo sve svoje vrijeme - bilo im je ostalo još samo 25 minuta, piše Guardian. Appleu je bilo ostalo gotovo četiri sata, pa su njegovi advokati predočili popis od 75 stranica prigovora na desetine svjedoka koji još nisu pozvani na svjedočenje.

Sudija Lusi Koh na to ih je upitala zašto bi trebalo da se bavi papirologijom kad znaju kako ti svjedoci neće biti ispitani jer za to nema vremena, usput se interesujući puše li možda krek kad dolaze s takvim prijedlogom.

Appleovi advokati tvrdili su kako nisu na kreku, ali su ostali pri tvrdnji kako mogu progurati još 20 svjedoka protiv Samsunga tokom dva preostala dana. Koh je uzvratila kako će smisliti primjerenu kaznu pokaže li se njihova procjena pogrešnom.

Ujedno je tokom svjedočenja više finansijskih stručnjaka na površinu isplivalo još pojedinosti o čuveno tajnovitom Appleovom poslovanju. Kompanija je za patentna prava isplatila oko 1,4 milijarde dolara na račune barem 90 kompanija.

Od septembra 2010. na tržištu SAD-a prodali su iPhoena u vrednosti 12,23 milijardi dolara, a od aprila 2011. iPada u vrednosti 2,29 milijardi dolara .

Potencijalna odšteta Samsungu, u slučaju da porota presudi kako je prekršio patente u vlasništvu južnokorejske kompanije, iznosila bi ukupno barem 421,8 miliona dolara, od čega većina otpada na patente vezane za bežične tehnologije.

Apple od Samsunga traži 2,5 milijardi dolara odštete.

izvor: b92