‘Super Mario 64’ pušta port za PC koji se potpuno reprodukuje

Objavjeno: 05.05.2020.
‘Super Mario 64’ pušta port za PC koji se potpuno reprodukuje

Nintendo neće biti srećan.

Super Mario 64 je modifikovan i emuliran već godinama, tako da igranje Nintendove klasike 1996. na računaru sigurno nije ništa novo. Sada se, međutim, po prvi put pojavio potpuno funkcionalan, native 4K port za igru, izgrađen od temelja posebno za PC, što znači da radi čisto, ima ugrađenu funkciju kontrolera i čak podržava dodatnu modingu.

Dolazak iznenađenja prikazan je u 12-minutnom YouTube klipu koji je objavio korisnik pod nazivom „Unreal“ (nema očigledne veze sa Epic Games), a igrači su primijetili da je cjelokupna igra - a ne jedan nivo - puštena na mreži tokom vikenda . Moraćete da znate gdje da ga potražite ako želite da ga sami isprobate. Kao što Unreal napominje na YouTube video snimku, „ne mogu da dam vezu za preuzimanje iz očiglednih razloga i NE tražim vezu za preuzimanje u komentarima“

Taj očigledan razlog, za neupućene je Nintendovo potpuno neumoljivo traženje kršenja autorskih prava. U novije vrijeme kompanija je preuzela usluge pretplate, indie kreatore, pa čak i slobodne aktivnosti koje su se odvažile pozivati se na svoje intelektualno vlasništvo. Nesumnjivo, Nintendo-ovi IP-ovi pretražuju internet odmah ove sekunde kako bi bili sigurni da je svaki trag novog porta uklonjen - posebno se u kompaniji priča da radi na službenom ponovnom izdanju igre. Navijači su, međutim, super tajni i zaštitnički nastrojeni prema svom mjestu, tako da možda neko vrijeme traže, pružajući igračima malo veću šansu da pronađu igru prije nego što ona nestane zauvijek.

 Izvor: Engadget