Telefon od 100 €, kojem NISU DORASLI NI VIŠESTRUKO JAČI Android telefoni

Objavjeno: 07.10.2019.
Telefon od 100 €, kojem NISU DORASLI NI VIŠESTRUKO JAČI Android telefoni
Sećate li se telefona Lumia 520? Vrijeme je da se zajedno podsjetimo! Danas, kad je Microsoft predstavio svoj prvi Android telefon sa dva ekrana, sećamo se najuspješnijeg Windows Phone telefona - Lumia 520. Nokia Lumia 520 predstavljena je u Srbiji negdje u ovo vrijeme, ali prije šest godina, u oktobru 2013. godine. Postala je instant hit i to ne bez razloga. Cijena jpj je bila oko 100 evra, u većini paketa se prodavala za jedan dinar, a kasnije je Lumia 520 čak stizala kao poklon uz kupovinu tadašnjih flagship Lumia telefona.

Telefon je imao dobar ekran, sjajan dizajn sa izmijenjivim maskama u modernim bojama, GPS navigaciju sa besplatnim mapama Srbije i svijeta, u to vrijeme najbolju virtuelnu tastaturu, što je bilo važno i mladim i starijim korisnicima, kao i solidan hardver. Sa 8 GB memorije i 512 megabajta RAM-a nije bio ni prinijeti tadašnjim Android telefonima, koji su bili i petostruko skuplji, ali je sistem bio najbolje optimizovan na tržištu, pa je sa tako slabim hardverom u poređenju sa skupim Android uređajima mogao lagano da ih pobijedi u svakom zadatku.

Takođe, u to vrijeme GPS navigaciju sa besplatnim mapama, punu Office podršku, FM radio i izmijenjivu memoriju u ovom segmentu nisu imali Android konkurenti, a što se navigacije tiče ili Office-a nisu je tako dobru imali ni višestruko skuplji uređaji.

Jednostavno, sa modelom Nokia Lumia 520 Microsoft je sve uradio kako treba! Imao je dobar hardver, odlično skrojen softver i moderan izgled.

Šteta je samo što kompanija nije nastavila u tom ritmu i duhu. Nokia Lumia 520 prodata je za godinu dana u preko 12 miliona komada, dostigla oko 20 miliona ukupno prodatih primjeraka i ostaje upamćena kao najbolji i najprodavaniji Windows Phone telefon ikad.

Nekoliko ljudi u MONDO redakciji imalo je ovaj model i napustili su ih kad je počela cijela frka sa povlačenjem sistema ili kad su ga razbili, pa ga nije bilo moguće popraviti. Izvor:Mondo