Telegram će platiti 18,5 miliona dolara i vratiti 1,2 milijarde dolara nakon kripto troškova

Objavjeno: 30.06.2020.
Telegram će platiti 18,5 miliona dolara i vratiti 1,2 milijarde dolara nakon kripto troškova

Kompanija mora vratiti 1,2 milijarde dolara investicija i platiti 18,5 miliona dolara kazne.

Inicijalna ponuda kompanije Telegram za pokretanje kripto valute „Gram“ nije uspjela. Američka Komisija za hartije od vrijednosti (SEC) saopštila je danas da je radi rješavanja optužbi za kršenje saveznih zakona o hartijama od vrijednosti naložila Telegramu da vrati više od 1,2 milijarde dolara svojim investitorima i plati veliku novčanu kaznu u iznosu od 18,5 miliona dolara.

U avgustu prošle godine Telegram je obećao da će njegova novo najavljena valuta Gram - koja će raditi sa decentralizovanom strukturom sličnom Bitkoinu - biti spremna do 31. oktobra 2019. Budući da je inicijativa uglavnom rođena iz kruga ulaganja u iznosu od 1,7 milijardi dolara u 2018. godini, Telegram je rekao da će, ako ne isporuči Grams do kraja oktobra, vratiti novac investitora. Dakle, već je bio pred krajnjim rokom.

Međutim, sredinom oktobra, SEC je intervenisao, dobivši privremeni uzdržavajući nalog protiv kompanije. Agencija je saopštila da Telegram nije registrovao ponudu u svojoj kancelariji, a pošto na Grams-u vidi hartije od vrijednosti, optužio je kompaniju da je prekršila Zakon o hartijama od vrijednosti iz 1933. Zatim je u martu Okružni sud SAD-a za južni okrug Njujorka izdao je preliminarnu zabranu zabrane isporuke Grams-a. A sada je SEC donio svoju konačnu presudu.

"Nova i inovativna preduzeća su dobrodošla da učestvuju na našim tržištima kapitala, ali to ne mogu učiniti kršeći zahtjeve za registracijom saveznih zakona o hartijama od vrijednosti", rekla je Kristina Littman, šefica jedinice za kibernetičke jedinice Sektora za izvršenje zakona. "Ovo nagodba zahtijeva da Telegram vrati sredstva investitorima, izriče značajnu kaznu i zahtijeva da Telegram obavijesti o budućim digitalnim ponudama." Telegram je u međuvremenu prihvatio kaznu ne priznajući ili negirajući bilo kakvo pogrešno postupanje.

Još nije jasno da li će Telegram u budućnosti ponovo razmotriti svoju Grem inicijativu - ako to učini, sigurno će to učiniti pod budnim okom SEC-a - ali epizoda je ilustracija širih problema s kojima se kompanije suočavaju u dobijanju kriptovaluta sa zemlje. Usluga za razmjenu poruka Kik je takođe odlučila da je vodila prodaju „Kin“ tokena bez adekvatnog poštovanja zakona o hartijama od vrijednosti, dok se Fejsbukova valuta Vaga suočila sa intenzivnim nadzorom zvaničnika, što je dovelo do stalnih odlaganja u pokretanju.

Izvor: Engadget