Teslin Autopilot mogao bi uskoro detektovati semafore

Objavjeno: 29.03.2020.
Teslin Autopilot mogao bi uskoro detektovati semafore

Video prikazuje Teslu kako se zaustavlja autonomno na crvenom svijetlu.

Izgleda da će Teslina funkcija Autopilota uskoro moći da prepozna semafore. Video podijeljen na Tvitteru, prikazuje Teslinu vožnju kroz nekoliko zelenih lampica i usporavanje do zaustavljanja kada otkrije crveno svijetlo. Postoje nagađanja da će Tesla tu funkciju uključiti u svom novom ažuriranju Autopilota.

Teslin Autopilot već može prepoznati druge automobile na putu, a prošle jeseni ažuriranje mu je omogućilo da uoči saobraćajne znake. Ako koristite Navigaciju na automatskom pilotu, vaš EV će takođe planirati izmjene trake radi izbjegavanja tih konusa. Naravno, najbolje je da ne vjerujete u obilježja poput ovih. Korisnici i grupe poput Potrošačkih izvještaja podigli su nekoliko crvenih zastava, a Nacionalni odbor za sigurnost transporta otišao je toliko daleko da je krivnju dizajna Autopilota dao kao faktor u najmanje jednom smrtnom padu Tesle.

Ipak, Tesla se trudi da uskoro na cestama imaju potpuno samostalne automobile. Elon Musk je ranije rekao da će biti spremni u 2019. godini i da će preko milion robo-taksija stići 2020. Pošteno je reći da je većina opklada odbačena do 2020. godine, ali ažuriranja poput mogućnosti zaustavljanja na crvenim svijetlu dobiće jedan korak bliže potpuno autonomnim vozilima.

Izvor: Engadget