TikTok ima svoj arapski proljetni trenutak u SAD-u dok tinejdžerski aktivizam nadmašuje plesne pokrete

Objavjeno: 03.06.2020.
TikTok ima svoj arapski proljetni trenutak u SAD-u dok tinejdžerski aktivizam nadmašuje plesne pokrete

Hashtag #blacklivesmatter oborio je Trek listu TikToka sa 3 milijarde pregleda od utorka ujutro.

Prije samo nekoliko mjeseci, 17-godišnja Tailor Cassidi provodila je sate mašući rukama pokušavajući da pokupi poslednji plesni potez „Renegade“. Sve se to promijenilo dok je Cassidi gledala video zapise Black Lives Matter-a (BLM) i na kraju počela stvarati video skečeve na TikTok-u kako bi ilustrovala rasnu nepravdu sa kojom se svakodnevno susreću i njeni prijatelji.

"Pošto je pokret BLM prisutan u društvu toliko dugo, moja generacija je mogla da koristi TikTok za širenje svijesti kroz objektiv razmišljanja mlade osobe", izjavila je Cassidi, koja je crnkinja, u intervjuu Reutersu u utorak .

Cassidi, koja je nakupljala 1,6 miliona pratilaca na TikTok-u od kada se pridružio prošlog novembra, je među milionima korisnika koji pomažu da se destinacija za kratke viralne muzičke spotove pretvori u odredište i šaluje u prvo stajalište za aktivizam mladih kao protest protiv. policijska brutalnost se proširila po Americi.

"Pokret će biti oblikovan tako da ne samo širi svijest o nepravdi u društvu, već će i dalje učiti o važnosti glasa i poziva na akciju za zaustavljanje brutalnosti", rekao je Cassidi.

Hashtag #blacklivesmatter oborio je trendi listu TikToka sa 3 milijarde pregleda od utorka ujutro. TikTok superzvijezde poput Charli D'Amelio-a, čiji je 60 miliona pratilaca gotovo dvostruko više od pretplatnika američkog HBO-a, pogodio je pauzu pokazujući plesne poteze kako bi razgovarali o Georgeu Floidu, crncu u Minnesoti, čija je smrt kao bijeli policajac kleknula na vrat pokrenuo je nacionalnu raspravu o rasi i moći.

"Ja ću nastaviti da širim ove poruke i postajem saveznik", rekao je D'Amelio, bijeli čovek, u postu koji je prikupio više od 47,7 miliona pregleda i 12 miliona lajkova tokom vikenda.

Pojava TikTok-a kao platforme političkog diskursa za tinejdžere prati tradiciju medijskih platformi koje se razvijaju izvan početnih dizajna njihovih osnivača, poput uloge Twittera u protestima Arapskog proleća 2011. godine i uloge mreže MTV kablovske televizije koja galvanizira mlade glasače početkom devedesetih.

"Arapsko proljeće se moglo aktivirati na Twitteru. Sada na TikTok-u vidimo nešto slično", rekla je Kadisha Phillips, strateg za društvene medije, koji je ukazao na to koliko se brzo sadržaj proširio na TikTok.

„Iako je postao mjesto za virusne plesove, TikTok je takođe postao platforma za pripovijedanje“, rekao je Phillips. "TikTok je zauzeo interesantan prostor jer ljudima pušta da pričaju priče na vrlo brz način."

Širenje uloge TikToka sa mjesta za simpatične plesne rutine na platformu za građansku neposlušnost dolazi u komplikovanom trenutku u kompaniji koju je crnačka zajednica optužila za marginalizaciju afroameričkih stvaralaca.

U ponedeljak uveče, TikTok je objavio zapis u blogu koji su napisali Vanessa Pappas, generalni direktor TikTok-a u SAD i Kudzi Chikumbu, direktor zajednice stvaralaca, koji su se izvinili afroameričkoj zajednici i obećali da će promijeniti. Takođe je saopšteno da će donirati tri miliona dolara za neodređene neprofitne organizacije koje pomažu crnoj zajednici.

TikTok je prošle nedelje bio pod vatrom zbog greške zbog koje su se hashtagovi poput #BlackLivesMatter i #GeorgeFloid pojavili kao da su dobili nula pregleda.

"Razumijemo da su mnogi pretpostavili da je ova buba namjerni čin suzbijanja iskustava i poništavanja emocija koje osjeća crnačka zajednica", objavila je kompanija u postu na blogu u ponedjeljak. "Znamo da imamo posla da vratimo i popravimo to povjerenje."

Veliki trenutak TikTok-a takođe dolazi kao njegova nova velika najamnost, Kevin Maier Valt Disnei preuzeo je u ponedeljak CEO kineske kompanije.

Novo rukovodstvo se suočava sa napetošću između Sjedinjenih Država i Kine zbog trgovine, tehnologije i pandemije COVID-19. Budući da je TikTok u vlasništvu kineske tehnologije BiteDance i široko popularan među američkim tinejdžerima, američki regulatori doveli su u pitanje sigurnost ličnih podataka kojima se rukuje i ako njegovo kinesko vlasništvo predstavlja rizik za nacionalnu sigurnost.

Kompanija se takođe suočila sa optužbama za suzbijanje političkog sadržaja, uključujući izvještaj Guardiana prošlog septembra da je kompanija uputila moderatorima da cenzurišu video zapise koji se odnose na teme osjetljive na kinesku vladu, poput protesta na Trgu Tiananmen, na osnovu procurilih internih dokumenata.

"TikTok ne uklanja sadržaj zasnovan na osjetljivosti vezanoj za Kinu", navela je kompanija u postu na blogu 24. oktobra 2019, reagujući na izvještaje. "Nikada od nas kineska vlada nije tražila da uklonimo bilo kakav sadržaj i ne bismo to učinili da nas pitaju."

"Ne ćuti"

Lek Scott, osnivač Utah-ovog poglavlja Black Lives Matter, rekao je da koristi TikTok za organizovanje od marta kada se pridružila TikTok-u i preferira ga preko Facebooka jer se sadržaj mnogo brže širi na TikTok-u.

"Mlađa publika ne želi da bude na Facebooku i nisu na Facebooku. Oni su na SnapChat i TikTok", rekao je Scott.

Scott, koji se hvali sa gotovo 90.000 pratilaca na TikTok-u u poređenju sa njenim stotinama pratilaca na Facebooku, rekao je da sada koristi TikTok za informisanje publike o policijskoj brutalnosti i za dobijanje najmanje 150.000 potpisa na peticiji za nacrt zakona o policijskoj reformi.

Peticija na Change.org potpisana je najmanje 148 000 puta zbog Skotovog praćenja na TikTok-u.

Ostali TikTokkers objavili su savjete za prvu pomoć u znak protesta, snimili demonstracije i izveli skečeve kako bi istakli svoja iskustva sa nejednakošću.

Aktivisti su uživali u pojačanju superstaraca TikTok-a koji su skrenuli pažnju na proteste i usmjerili sledbenike na pozive na akciju.

U ponedeljak, zvijezda TikTok-a Loren Grey rekla je da će prestati da objavljuje svoj tipični sadržaj iz poštovanja prema protestima i pozvala je 44 miliona sledbenika da doniraju i potpišu peticije. Grey je takođe tražio da drugi TikTok uticajnici doniraju za to.

"Mojim vršnjacima, molim vas, nemojte odmah ćutati", rekla je Greja u svom postu. "Imate toliko uticaja na ovu generaciju i važno vam je da svoj glas iskoristite pored upotrebe hashtaga i da se zovete saveznikom."

Do ponedeljka, čini se da je TikTok prihvatio svoju novu ulogu foruma za političko izražavanje.

"TikTok je market za korisnike da se izraze. Ovaj izraz je često radostan, ali naša zajednica prolazi kroz vrijeme posebno duboke tjeskobe, pa čak i ogorčenja, a veliki dio sadržaja ove nedelje jasno odražava ta iskustva", rekao je TipTok-ove pape u izjavi. "Sada više nego ikada, stojimo sa Crnom zajednicom."

Izvor: NDTV