TikTok kaže da će zaustaviti pristup sadržaju međuspremnika na iOS uređajima

Objavjeno: 29.06.2020.
TikTok kaže da će zaustaviti pristup sadržaju međuspremnika na iOS uređajima

Beta funkcija na iOS-u 14 pokazala je šta aplikacija namjerava

TikTok kaže da će prekinuti pristup sadržaju međuspremnika korisnika na iOS uređajima, nakon što je nova funkcija za transparentnost privatnosti u iOS-u 14 otkrila da platforma za razmjenu video zapisa nastavlja sa postupkom za koju se obavezala da će prekinuti prošle godine, prenio je Telegraph.

Kad god aplikacija treće strane pristupi međuspremniku uređaja sa iOS 14, pojavljuje se obavještenje. Korisnici su otkrili da TikTok provjerava sadržaj iz međuspremnika na svakih nekoliko pritisaka na tipku, čak i kada se aplikacija radi u pozadini.

Matična kompanija TikTok-a, pekinška kompanija BiteDance, saopštila je ranije ove godine da planira da zaustavi pristup međuspremnicima uređaja, izvijestio je The Telegraph, ali nije dao čvrsti datum.

Glasnogovornik TikTok-a rekao je u izjavi e-poštom upućenom The Verge u petak da je poslao ažuriranje App Store-u radi uklanjanja funkcije, što je opisao kao mjeru "protiv neželjene pošte". Kompanija navodi da ova funkcija nikada nije predstavljena Android uređajima.

„Nakon beta izdanja iOS-a 14. 22. juna, korisnici su vidjeli obavještenja dok su koristili brojne popularne aplikacije. Za TikTok je ovo pokrenuto sa funkcijom koja je dizajnirana da identifikuje ponavljajuće se neželjeno ponašanje ", rekao je portparol, dodavši da je kompanija" posvećena zaštiti privatnosti korisnika i transparentnosti u vezi s tim kako naša aplikacija funkcioniše. "

TikTok se našao pod kritikom zbog prošlih bezbjednosnih pitanja; u februaru 2019. godine, kompanija je platila 5,7 miliona dolara Federalnoj trgovinskoj komisiji zbog navodnih kršenja zakona COPPA, dječijeg zakona o privatnosti. Omogućavala je djeci mlađoj od 13 godina da se prijave za aplikaciju bez saglasnosti roditelja. Od tada su promjene u aplikaciji povećale roditeljski nadzor.

Nekoliko američkih državnih agencija, uključujući Uprave za bezbjednost saobraćaja, Stejt department, Odjeljenje za unutrašnju bezbjednost, Ratnu mornaricu i Vojsku, zabranile su upotrebu aplikacije na uređajima koje je izdala vlada, pozivajući se na bezbjednosne probleme zbog povezanosti BiteDance-a sa Kinezima vlada.

Izvor: The Verge