Tizen – sljedeća velika stvar u mobilnom svijetu?

Objavjeno: 21.05.2012.
Tizen – sljedeća velika stvar u mobilnom svijetu?
O projektu Tizen već ste čuli ono osnovno. Radi se o operativnom sistemu nastalom na ruševinama MeeGo-a kojeg je Nokia razvila u suradnji s Intelom i kasnije ga napustila zbog okretanja Microsoftu i Windows Phone platformi. U međuvrenu je Intel nastavio sa razvojem i kao partnera odabrao Samsung što je rezultiralo novim projektom pod nazivom Tizen Association. Iako je cijeli projekt već neko vrijeme obavijen velom tajni poznato je da Samsung radi na novoj seriji uređaja temeljenoj upravo na ovoj platformi. Budući da je Tizen isto kao i Android temeljen na Linuxu u osnovi je otvorena platforma i uskoro bi trebao biti dostupan svim zainteresiranim stranama.

Najnovije informacije koje prenosi tajvanski DigiTimes govore o tome da su i drugi proizvođači zainteresirani za Tizen, a najzvučnije ime među njima je HTC koji prema ovom izvoru za kraj godine priprema premijeru uređaja temeljenog na ovom operativnom sistemu. Među zainteresiranim proizvođačima mogu se još pronaći Acer i Asus, a Tizen asocijacija navodno polako dobija i podršku operatera kao što su NTT docomo, Orange, Vodafone, SK Telecom, te kompanije NEC, Panasonic i Telefonica.

Vidjeli smo da je u svijetu kojim dominiraju iOS i Android ostalim eko-ssistemima zaista teško pronaći pravi put do krajnjeg korisnika, ali prednost koju Tizen ima je podrška za Android aplikacije što će mu prilikom lansiranja praktično omogućiti “leteći start”.

Ne treba zanemariti činjenicu da Samsung kao vodeći proizvođač mobilnih telefona ima ambicije koje nadilaze dosadašnju saradnju sa Googleom, a i sami čelni ljudi kompanije su već u više navrata spominjali mogućnost da Samsung razvije vlastitu mobilnu platformu, nezavisno o postojećoj Badi.

Naravno, u ovom je trenutku teško prognozirati razvoj situacije, ali obzirom na ogroman potencijal i sve što smo do sada vidjeli Tizen ima veliku šansu da postane sljedeća velika stvar u mobilnom svijetu.

Što mislite, hoće li Tizen odigrati samo epizodnu ulogu ili će zaista postati “The next big thing”?