Turski tržišni regulator pokrenuo istragu protiv WhatsApp-a

Objavjeno: 11.01.2021.
Turski tržišni regulator pokrenuo istragu protiv WhatsApp-a

Turski regulator za tržišnu konkurenciju saopštio je danas da je pokrenuo istragu protiv WhatsApp-a i njegovog vlasnika Facebook-a, nakon što je ta aplikacija za razmjenu poruka zatražila od korisnika da dozvole Fejsbuku prikupljanje njihovih podataka, uključujući brojeve telefona i lokacije.

Turska Komisija za zaštitu konkurencije navela je u saopštenju da je naložila da se zahtjev za prikupljanje podataka odmah obustavi dok se ne završi istražni postupak, prenosi Rojters.

WhatsApp je prošle srijede ažurirao svoje uslove korišćenja, omogućivši Facebook-u i njegovim podružnicama da prikupljaju korisničke podatke, a kao rok za prihvatanje novih uslova je odredio 8. februar.

Konkurentske aplikacije za razmjenu poruka u Turskoj, Signal i Telegram, od tada beleže nagli rast tražnje. Turska vlada je prošlog jula donela zakon o jačoj kontroli nad društvenim mrežama, naročito stranim, kojim je uvela nova ograničenja i novčane kazne za kršenje propisa.

Kritičari tvrde da se tim zakonom guši riječ onih Turaka koji su na društvenim mrežama izražavali neslaganje s vlastima, nakon što je vlada pojačala svoj uticaj na vodeće medije u zemlji, navodi Rojters.