Twitter započinje agresivno twitove za provjeru činjenica koji povezuju 5G sa COVID-19

Objavjeno: 09.06.2020.
Twitter započinje agresivno twitove za provjeru činjenica koji povezuju 5G sa COVID-19

Oznaka savjetuje korisnike da „saznaju činjenice o COVID-19“

Twitter sada pregledava tvitove koji povezuju 5G i pandemiju COVID-19 dodavanjem naljepnice koja korisnicima obećava „činjenice o COVID-19“, prenosi Business Insider. Klikom na etiketu odvećete se na Twitter stranicu pod nazivom „Ne, 5G ne uzrokuje koronavirus“ koji uključuje linkove ka vijestima, organizacijama za provjeru činjenica i vladinim agencijama koje opovrgavaju teoriju zavjere.

Twitter je potvrdio taj potez u izjavi koju je dao Business Insideru. "Prošlog mjeseca smo najavili da uvodimo nove etikete i poruke upozorenja kako bismo pružili dodatni kontekst i informacije o nekim tvitovima koji sadrže sporne ili pogrešne informacije u vezi sa COVID-19."

Portparol je dodao da će kompanija u potpunosti ukloniti tvitove samo kada sadrži „poziv na akciju koja potencijalno može da nanese štetu“, ali „neće preduzeti izvršne radnje na svakom tvitu koji sadrži nepotpune ili sporne informacije o COVID-19“. Ovo je u skladu sa ažuriranjem pravila koje je kompanija napravila u aprilu.

U nekim se slučajevima čini da Tvitter nanosi etiketu preobilno, čak i kada tveet izričito ne kaže da 5G izaziva koronavirus. Jedan tvit citiran od strane Engadget-a koji kaže „Hmmm danas ću saznati činjenice o 5G Coroni“, pored slike par štapnih figura, nalijepljena je etiketa. Međutim, čini se da tvit upućuje na oznaku za provjeru činjenica, a ne da promoviše samu teoriju zavjere. Pretragom „5G corone“ na Tvitteru možete vidjeti desetine tvitova na kojima je primenjena etiketa.

"Označavanje ili stavljanje upozorenja na Tveets i dalje je iterativni proces", izjavio je za Engadget portparol Tvittera.

Međutim, s obzirom na stvarne implikacije koje su imale teorije zavjere 5G, međutim, ova agresivna provjera činjenica je opravdano opravdana. U Velikoj Britaniji su postavljeni jarboli ćelija, a inženjeri su čak napadnuti na ulici kao rezultat teorija zavjere, što ugrožava nacionalnu infrastrukturu u trenutku kada igra vitalnu ulogu u pomaganju vlastima da odgovore na pandemiju.

Nema dokaza koji bi povezali COVID-19 sa 5G. Prema organizaciji za provjeru činjenica Full Fact, ne postoje dokazi da 5G suzbija imuni sistem, niti postoje dokazi da virusi mogu komunicirati putem radio talasa. Pandemija se i dalje širi u zemljama bez ikakve 5G infrastrukture.

Izvor: The Verge