Ugašen i Demonoid

Objavjeno: 08.08.2012.
Ugašen i Demonoid
Ukrajinske vlasti su ugasile Demonoid.com, jedan od najvećih sajtova za razmenu torrent fajlova. Ovo gašenje je najnoviji korak u kampanji protiv sajtova za deobu fajlova. Prvo je ugašen Megaupload a onda je nekoliko evropskih provajdera dobilo naređenje da blokira pristup The Pirate Bayu. Uz ova dva sajta i Demonoid se nalazi na Listi ozloglašenih tržišta (The Notorious Markets List) - dokumenta koji je sastavila američka vlada krajem prošle godine nabrajajući sajtove za koje je potrebna „dodatna istraga zbog mogućeg narušavanja intelektualnog vlasništva”.

Prema ovom spisku, Demonoid je „među 600 sajtova u globalnom saobraćaju i u prvih 300 na američkom tlu”.

Sajt Torrentfeak objavio je da je ukrajinski Odsjek za ekonomske zločine reagovao na zahtjev Interpola. MUP je kontaktirao Colocall, lokalnog Internet provajdera za Demonoid koji je omogućio istražiteljima da kopiraju podatke sa njihovog servera.

„Demonoid je poznat po linkovima ka relativno retkom sadržaju do koga će sad vjerovato biti teže da se dođe”, kazao je za BBC Ernesto Van Der Sar, urednik Torrentfreaka.

„Međutim, to neće zaustaviti većinu da nastavi da dijeli fajlove, jer su najpopularniji sadržaji dostupni na stotinama drugih BitTorrent sajtova”.

Akcija uslijedila je nakon hapšenja jednog od administratora Demonoida u Meksiku prošlog oktobra. Ali, uprkos ovom incidentu, Van Der Sar smatra da je prerano da ovaj sajt pošaljemo u istoriju.

”The Pirate Bay se 2006. vratio online samo tri dana nakon što je ugašen a u narednim godinama izrastao je u najveći BitTorrent sajt”.