Ugroženi milioni korisnika bankarskih i kreditnih kartica

Objavjeno: 01.04.2012.
Ugroženi milioni korisnika bankarskih i kreditnih kartica
Novi problemi sa hakerima u SAD-u - prema pisanju brojnih medija, Visa i MasterCard obavijestili su banke kako su neki računi njihovih korisnika kompromitovani, a iako nema zvaničnih informacija o broju kartica koje bi hakeri mogli iskoristiti, govori se o brojci od čak deset miliona. Ovog puta krivci za napad nisu Anonymous-i, već navodno dominikanske bande iz New Yorka (celi slučaj se još istražuje) i oni nisu napali direktno MasterCard i Visu, već su probili sistem zaštite njihovog partnera Global Payments putem kojeg se obavljaju kartične transakcije.
Na stranici Krebs on Security kažu da su podaci kojih su se hakeri domogli dovoljni kako bi se putem njih izradile falsifikovane kartice - čini se da su hakeri do sada iskoristili samo mali broj tih kartica, odnosno podataka kojih su se domogli pa su sporne transakcije povezane sa garažama u New Yorku.

Do kompromitovanja ovih računa došlo je u razdoblju između 21. januara i 25. februara, a u Global Payments-u kažu da su za ove probleme saznali tek početkom marta - trenutno nije poznato koliku su štetu hakeri napravili, a više informacija trebali bi da saznamo u ponedeljak kada će ova kompanija održati konferenciju za medije.

Na Sophos-ovom bezbednosnom blogu objavili su da vlasnici kompromitovanih kartica nemaju razloga za strah jer oni neće biti odgovorni za "prevarantske aktivnosti" na njihovim računima tako da bi sve finansijske gubitke trebale da podmire banke, a ne krajnji korisnici čije su račune hakeri ispraznili.