Uhapšeni Rusi koji su hakovali Amazon i time se hvalili na internetu

Objavjeno: 20.07.2012.
Uhapšeni Rusi koji su hakovali Amazon i time se hvalili na internetu
Uhapšena su dva ruska hakera koji su tokom 2008. godine napali internet stranice Amazon-a, eBay-ja i Priceline-a i nakon toga se s ovim "poduhvatima" hvalili po hakerskim forumima. Dmitry Olegovich Zubakh, 25-godišnjak iz Moskve navodno je predvodio napad na Amazon koji je trajao tri dana i zbog kojeg korisnici ove stranice nisu mogli obavljati transakcije. Nakon toga se, koristeći nadimke Eraflame, Dima-k17 i DDService, na hakerskim forumima hvalio s ovim hakovanjem te čak i objavio brojeve kreditnih kartica koje je ukrao (ukupno se dokopao više od 28 hiljada brojeva kreditnih kartica). Zubakh je na forumima ostavljao oglase za svoje "usluge" - tj. hakovanje, a zainteresiranim hakerima čak je nudio uslugu iznajmljivanja botnetova, tj. mreže računara kojima je upravljao i koja su se mogla iskoristiti za druge napade i rušenje stranica.

Osim njega, kako prenose na Ars Tehnici, američki sud u Seattleu za hakerske je napade optužio i Sergeyja Viktorovicha Logashova koji je učestvovao u napadima na eBay i Priceline. Za razliku od Zubakha, on nije oglašavao svoje hakerske usluge po forumima, već je našao puno zanimljiviji način na koji bi mogao zaraditi novac - nudio je usluge zaštite od hakovanja kompanijama koje je sam hakovao! Tako je, kako stoji u optužnici protiv njega, kontaktirao Priceline čije je stranice srušio i ponudio im svoje usluge u zaustavljanju hakerskih napada.

Pri rušenju internet stranica ruski hakeri koristili su se DDoS metodama napada šaljući veliki broj zahtjeva stranicama - čak 600 do hiljadu posto veći u odnosu na uobičajen saobraćaj, zbog čega se tim stranicama neko vrijeme nije moglo pristupiti.

Tužilac suda u Seattleu John Durkan nazvao je ovu dvojicu hakera cyber banditima a optuženi su za hakovanje stranica i namjerno nanošenje štete napadnutim kompanijama, a Zubakh je optužen i za krađu identiteta i posjedovanje više od 28 hiljada ukradenih kreditnih kartica.