Upoznajte najlakši Linux laptop iz Sistem76

Objavjeno: 09.04.2020.
Upoznajte najlakši Linux laptop iz Sistem76

Sistem76 odskače od dizajniranja sopstvenog laptopa i tastatura od početka, ali za tim proizvodom bi moglo da prođe godinama. Srećom, proizvođač hardvera Linux ima dosta drugih sistema koji popunjavaju prazninu. Lemur Pro - lansiranje danas - je najnoviji laptop u portfoliu kompanije, i izgleda kao najsnažniji do sada.

Ako ima 2,2 kilograma, ili 14,1 ”/ 1080p Sistem76 Lemur Pro je primjetno lakši čak i od Galago Pro-a. To je lagana težina za ljude koji žele da stvari ostanu vitke i lagane, ali možda najubjedljivije tačke meča o ovom sistemu počinju sa vijekom trajanja baterije:

    „Pomoću Lemur Pro-a željeli smo da stvorimo laptop koji će se svidjeti i programerima i širokom korisniku. Rezultat je laptop od 2,2 kilograma koji isporučuje 14 sati baterije ili više sa jednim punjenjem, zavisno o vašoj aktivnosti, istinski vam omogućava da radite s bilo kojeg mjesta bez brige o uključivanju. "

Carl Richell, osnivač Sistem76 i generalni direktor

Pitam se da li je čak 14 plafona. To je vjerovatno „lagan do prosječan“ scenario korišćenja, jer je Sistem76 naslikao zanimljivu sliku trajanja baterije Lemur Pro-a, rekavši da može da obezbedi:

·        10 sati za gledanje trilogije Gospodar prstenova

·        16 sati za čitanje Vikipedije

·        21 sat za kodiranje VIM-om

Da li je u modelima sa Intelovom Core i5 procesorom desete generacije i NVMe pogonom možda 21 sat dostižan?

Druga značajna karakteristika Lemur Pro-a je uključivanje firmvare-a Sistem76 Open EC. To je dobar korak naprijed u misiji kompanije da potpuno ukloni vlasnički kod iz svog hardvera. Open EC Firmvare je GPLv3 licencirani kod koji korisniku pruža potpuni pristup i kontrolu nad funkcijama kao što su tastatura, ventilatori i baterija od 73Vh.

Laptop takođe ima šarku od 180 stepeni i uredan mali trik zvan „Priključivanje monitora“ koji vam omogućava da se povežete na jedan ili dva spoljna monitora putem USB-C-a, istovremeno punjenje Lemur Pro-a.

Srećom, duga tvrdnja o trajanju baterije i lagani otisak ne dolaze na štetu impresivnih specifikacija. Lemur Pro može isporučiti sa do 40 GB DDR4 RAM-a, Intel Core-i7 CPU desetog gena i nevjerovatnih 4TB NVMe skladišta.

Trenutno je dostupan na Sistem76.com sa osnovnom cenom od 1099 USD.

Izvor: Forbes