Virus DNSChanger nije izazvao haos

Objavjeno: 10.07.2012.
Virus DNSChanger nije izazvao haos
Najave informatičkog haosa, koga se pribojavalo više desetina hiljada internet korisnika, nisu se ostvarile juče, uprkos tome što je istekao program za zaštitu koji je FBI uveo protiv virusa otkrivenog 2007. Kompanije za zaštitu bezbjednosti na internetu nisu registrovale nikakav veći prekid vezan za virus DNSChanger, prenjela je agencija AFP, U ponedeljak su privremeni serveri koje je uveo FBI radi upravljanja vezama, čak i za računare zaražene virusom, ugašeni bez ikakvih problema. "Nikakav problem nije registrovan", izjavila je za AFP jedan od portparola FBI Dženi Širer.
Svim računarima, još zaraženim virusom DNSChanger koji je harao u periodu između 2007. i 2011. godine, pretila je opasnost od potpunog prekida internet veze zbog ističanja sudskog odobrenja koje je dobio FBI kako bi uveo servere za zamenu koji su do ponedeljka omogućavali zaraženim uređajima normalan saobraćaj.
FBI je prethodno objavio da će u ponedeljak, 9. jula, isključiti sa weba 275.000 računara u svijetu (od čega 10.000 u Francuskoj), još zaražena informatičkim virusom DNSChanger.
Virus, koji je 2011. zarazio više miliona računara u svijetu, omogućio je svojim tvorcima da prikupe oko 14 miliona dolara.
Taj mali program je modifikovao DNS (Domain Name Server) računara kako bi preuzeo kontrolu nad određenim navigacionim elementima.
FBI i policija su novembra 2011. uhapsili tvorce virusa DNSChanger, šest Estonaca stručnih u oblasti informatike.
Tehničko "poglavlje" te afere se, međutim, nije time završilo, jer su zarazene mašine nastavile da se priključuju na web preko uzurpiranog DNS-a.