Virus Flame dijelo Amerike i Izraela

Objavjeno: 21.06.2012.
Virus Flame dijelo Amerike i Izraela
Virus Flame, jedan od dosad najkompleksnijih zlonamjernih programa, predstavlja zajedničko dijelo američkih i izraelskih obaveštajnih službi, prenose svijetske agencije. Visokosofisticirani štetni programi, Flame, koji je bio u aktivnoj upotrebi kao sajber oružje za ciljane subjekte u nekoliko zemalja, a otkrili su ga stručnjaci kompanije Kaspersky Lab tokom istrage koju je zahtijevala Međunarodna unija za telekomunikacije (ITU).

Taj virus je, kako je objavio list Vašington post, bio specijalno napravljen da spreči Iran u njegovim nuklearnim nastojanjima.

Analiza je pokazala da je to najveća i najsloženija alatka za napad do sada.

Kada je otkriven istraživači su prognozirali da bi mogao biti treće veliko sajber oružje, nakon Stuxneta kojim je izveden napad na iranski nuklearni program 2010. i njemu sličnog virusa Duqu, nazvanog po zlikovcu iz čuvenog naučno-fantastičnog serijala Ratovi zvijezda.

Virus Flame može da prikuplja datoteke, da na daljinu menja podešavanja na računarima, uključuje mikrofone kako bi se snimali razgovori, pravi snimke ekrana i loguje se na društvene mreže.

Njegova osnovna svrha je sajber špijunaža, krađa informacija sa zaraženih mašina, kažu iz kompanije Kaspersky.

Flame je registrovan u raznim delovima svijeta, pre svega na Bliskom istoku, u Evropi, sjevernoj Americi i pacifičkoj Aziji.

Kao i virus Stuxnet, sa kojim dijeli dio koda, taj virus je bio specijalno napravljen da spriječi Iran u njegovim nuklearnim nastojanjima. Virus je postojao četiri godine, ali ga je tek krajem maja identifikovao ruski proizvođač antivirusnih softvera Kaspersky lab.