Virus na mobilnom telefonu

Objavjeno: 09.04.2012.
Virus na mobilnom telefonu
Prvi virus za mobilne telefone se pojavio 2004 godine kada je kompanija "Ojam" napravila zloćudnu aplikaciju i prosledila ga korisnicima putem igrice "Mosquito". Ovaj zloćudni vrus slao je SMS poruke kompaniji bez znanja korisnika i tako uvećavao telefonski račun. Malo je trebalo vremena da se zli programeri potrude i ubrzo modifikuju već postojeće standardne PC viruse ili naprave nove i za ostale platforme na kojima rade mobilni telefoni, prvenstveno za Symbian, Android, PocketPC.

Sada je već gotovo nemoguće prenijeti ili u žargonu "pokupiti" virus od nekog korisnika preko Bluetooth-a, kroz neki program koji se dodatno instalira ili kako se sada svi telefoni koriste za razmjenu e-mail-a to je postao i poprilično veliki globalni "rasadnik" zloćudnih virusa.

Većina virusa koji su do sada bili predstavljeni slali su SMS i MMS poruke na "premium" brojeve odnosno računare koji su posebnom tarifom naplaćivali svaku poruku, računi su enormno rasli a hakeri se bogatili. Manji broj virusa ipak radi na principu brisanja datoteka i sadržaja pa telefon ostane ne upotrebljiv do zamene softvera ili formiranja memoriske kartice. Jedina neprijatnost koja može da zadesi korisnika mobilnog telefona zaraženim ovakvim jednim virusom jeste gubitak svih podataka iz memorije telefona i sa memoriske kartice.

Nejbolji način da se zaštitite jeste da ne prihvatate aplikacije i programe koje se ne nalaze u oficialnim prodavnicama, jako je bitno da te iste aplikacije preuzmete sa provjerenih sait-ova a većina sistema u mobilnim telefonima prema osnovnim podešavanjima ima postavljenu zabranu za instalaciju programa koje ne dolaze sa zvaničnih sait-ova.

Međutim neki proizvođači rešili su da zaštite svoje potrošače i korisnike tako što su u uređaje fabrički postavili free verzije anti-virus programa a oni koji nisu te iste programe potpuno besplatno možete da preuzmete sa web zvaničnih prezentacija nekih od najboljih anti-virus zaštitnika. Među njima su svakako AVG, Symbian F-Secure, BlackBerry NetQin, Windows Phone Kasperski i Avast.

Najpoznatiji virusi:

-Cabir- Napadao je telefone sa Symbian operativnim sistemom i širio se preko Bluetooth-a

-Duts- Inficirao je sve failove sa ekstenziom .exe

-Skulls- Trojanac koji je nakon infekcije zamenjivao sve ikone sa slikom lobanje

-Commwarrior- Prvi opasan "crv" koji je koristio MMS poruke da bih se širio na druge mobilne telefone.